Krajčí sajtótájékoztatója: Már 15 járás, köztük Dunaszerdahely és Galánta kapott fekete besorolást, zárnak az iskolák

Frissítve: 05:38
2021. február 9., 17:20
Pomichal Krisztián

Korábbi ígéretének megfelelően Marek Krajčí egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tartott kedden este az aktuális járványhelyzetről. A tárcavezető azt mondja, a továbbiakban minden kedden kiáll majd az ország elé.

Fotó: TASR/AP

A tárcavezető mellett Ján Mikas országos tisztifőorvos is részt vett a sajtótájékoztatón. A szakember a lakosság türelmét kérne, nagyon komoly a helyzet, de muszáj kitartanunk - fogalmazott Mikas.

A miniszter közölte, a kormány által elfogadott határozatok értelmében ezentúl minden kedden sajtótájékoztatót tartanak majd az aktuális járványhelyzetről, s az azon bejelentett módosítások mindig a következő héten lépnek majd érvénybe. 

A sajtótájékoztató elején Krajčí a szomszédos országok járványhelyzetével vetette össze Szlovákiáét, elmondta, jelenleg (is) Csehország a sereghajtó. A cseheket leszámítva az összes szomszédos állam jobban áll, mint Szlovákia - fogalmazott a miniszter. Míg a cseheknél 910 a százezer főre számított hétnapos incidencia, addig Szlovákiában négyszáz körül van átlagosan, az összes többi szomszédos államban viszont 300 alatt.

Ezt követően a klasszikus, az NCZI oldaláról jól ismert, s portálunk által is minden egyes nap bemutatott statisztikákat összegezte a miniszter.

Az antigén-tesztek átlagos pozitivitása 1% körül van, a PCR-é 20% körül. A miniszter szerint ez jó hír, hisz az emelkedés megállt, ugyanakkor a halálozási statisztikák nem javultak. Átlagosan száz ember hal bele naponta a COVID-19 szövődményeibe.

oltás
Az oltási terv.

Felgyorsult viszont az oltás tempója, állítja Krajčí, 226 ezernél is több vakcinát adtak már be a lakosságnak. A miniszter szerint az oltási program tempóját tekintve Szlovákia a harmadik leggyorsabb az Unióban, száz főre számított beadott oltások számában pedig a középmezőnyben tanyázunk.

Kiderült, 11 fázisban képzeli el a kormány a lakosság beoltását. Február 13-án indulhat a tanárok és a kritikus infrastruktúrákban dolgozók beoltása. Elsőként azokat a tanárokat oltják majd be, akik élőben tanítják az osztályokat, tehát óvópedagógusokat és alsó tagozatos tanítókat, valamint a végzős osztályok pedagógusait. Szombattól kezdődik ez a program, 12 oltóközpontban, minden szombat és vasárnap. Március elsején indul az "első nagy oltóközpont" működése, ebben az AstraZeneca vakcinájával oltanak majd. A Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagát kapják majd a krónikus betegek is, függetlenül az életkoruktól. A 65 év felettiek a tervek szerint, ahogy sok más országban, Szlovákiában sem kapnak az angol vakcinából, őket Pfizer- vagy Moderna-termékével védik majd meg.

Jelen állás szerint több mint 800 ember szorul mesterséges lélegeztetésre (nem kizárólag a COVID miatt), ezen felül még 70 gép és ágy áll azonnali rendelkezésre. Van még körülbelül 150 lélegeztetőgép, de azokat csak a legvégső esetben kívánják felhasználni, ugyanis olyan átcsoportosítással járna az alkalmazásuk, amelyet szeretnének elkerülni - mondta el a tárcavezető.

covid
A friss járási térkép.

A miniszter arról is beszélt, rendkívül aggasztó, hogy hetek óta nem bírják lenyomni a kórházi ellátásra szorulók számát. Az országos COVID-automata enyhítésre nincs esély. A regionális COVID-automata is rosszabbodott.

A miniszter arra figyelmeztetett, a fekete járásokban vége a természetjárásnak, negatív teszttel sem lehet kirándulni a járáson belül. 

Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni valamit. A tárcavezető némileg pontatlanul fogalmazott a sajtótájékoztatón. Ugyanis arról van szó, hogy a fekete járásokban csak azok mehetnek negatív teszt birtokában(!) a természetbe, akik az adott járásban élnek. A más járásokban élők teszttel sem mehetnek ki a természetbe a fekete besorolású járásokban. Ráadásul a fekete járásból valók sem mehetnek kirándulni a természetbe más járásokban!
2021. február 9., 17:18

Kiderült, a regionális közegészségügy nem gátolhatja meg az iskolanyitást

A regionális közegészségügyi hivataloknak nincs törvény adta joga arra ,hogy meggátolják az iskolanyitást.

Hétfőtől 15 járás lesz fekete kategóriába sorolva, köztük Dunaszerdahely és Galánta is. Ez elvileg azt jelenti, bezárnak az iskolák és óvodák ezekben a járásokban.

Nem maradt egyetlen "rózsaszín" járás sem, Nagykürtösön is a bordó fázis lép életbe.

Fontosabb újságírói kérdések:

Megjelent Szlovákiában a vírus dél-afrikai mutációja?

A miniszter ezt nem tudta megerősíteni. 

Mi várható a határokon?

Krajčí szerint nem egy népszerű téma, de fel fogja vetni a kormány legközelebbi ülésén. Muszáj lesz kezdeni valamit a határokkal, ha kell, lezárni őket. A miniszter szerint elsősorban azt kell megoldani ,hogy a külföldről hazatérő állampolgárokat ellenőrizni tudjuk.

Mikor lesz Ivermectin a szlovákiai gyógyszertárakban?

A száztablettás kiszerelés forgalmazását néhány napja hagyták jóvá - mondta el a miniszter, ezeket kizárólag kórházak kapják meg. A négytablettás kiszerelés első csomagjai valamikor a következő napokban érkezhetnek meg Szlovákiába, ezt követően gyógyszertárakban is kapható lesz majd, de csak vény ellenében. Nem csodaszerről van szó - hangsúlyozta Krajčí.

Van elég teszt?

Igen, jelenleg mintegy 8,5 millió antigén-teszttel bír az állami tartalékalap.

Lesz-e külön engedélye az orosz vakcinának?

A lehető leghamarabb igyekszünk előteremteni a vakcinákat, keressük a lehetőségeket - hangzott a semmitmondó válasz. Krajčí egy joviális mosoly kíséretében gyorsan rövidrezárta a témát. 

Oltják-e külön az iskolai alkalmazottakat, vagy csak a tanárokat?

Egyelőre erről nincs szó. Negyvenezer tanárt(!) érint első körben a program.

Hogy állunk a vakcinákkal? Mikor jön új szállítmány?

A miniszter azt ígérte, ebben a hónapban 210 ezer AstraZeneca- és 250 ezer Pfizer-vakcina érkezik Szlovákiába.

Kövesse facebook oldalunkat is!