2021. február 17., 12:29

Akár 9 ezer halottja is lehet a járványnak február végéig. Krajčí lemondását követelik

Szlovákia a legrosszabb járványügyi helyzetben van, mióta a koronavírus megjelent az országban. A halálozási statisztikákban pedig egyenesen világelső. Marek Krajčí egészségügyi miniszter elismeri, nem tudják, hogy lehetne csökkenteni a kórházban ápoltak számát. Nemrég azzal rukkolt elő, hogy tanácsokat vár másoktól, s azt is mondta, nem tehetünk mást, várni kell, amivel kiütötte a biztosítékot a volt tárcavezetőknél, de más politikusoknál is. A lemondását követelik, mert nem tudja kezelni a helyzetet, a járványgörbe alakulása hetek óta tragikus.

Fotó: TASR

Nyomás alatt van tehát az irigylésre egyáltalán nem méltó helyzetben lévő tárcavezető, aki alatt inog a bársonyszék. Peter Pellegrini exkormányfő szerint a járvány kezelése az egész kormány vizitkártyája.

Meddig akarnak várni? Hány embernek kell még meghalnia Szlovákiában ahhoz, hogy észhez térjenek és olyan megoldásokkal álljanak elő, amelyek működni fognak? Önök valóban nem látják, hogy helytelen stratégiát állítottak fel és az országos tesztelés nevű atomfegyverük nem működik?

– üzente a kormánynak.

Krajčí lemondását követeli elődje, Andrea Kalavská is, aki most egy kórházban dolgozik orvosként.

Nagyon mérges vagyok a jelenlegi kormányra, a miniszter úrra. Ez katasztrófa és már most elkésett a lemondással, már nincs ott keresnivalója ennek az úrnak”

–  nyilatkozta az ereport.sk számára. Szerinte Krajčí nem képes ellátni feladatait.

Ami sok, az sok, tűrhetetlen, hogy Szlovákia vezeti a halálozási statisztikákat. Ez már épp elég ok, hogy távozzon. Láthatóan képtelen menedzselni ezt a válságot, még ha voltak is jó ötletei és erősebb lockdownt akart, de ezt karácsony előtt nem tudta keresztülvinni.

Minek nekünk egy olyan miniszter, aki nem tudja keresztülvinni elképzeléseit? – teszi fel a kérdést Kalavská.

Tomáš Drucker egykori tárcavezető szerint Krajčí tisztességes ember, ám nem lett volna szabad egészségügyi miniszterré válnia, mivel nincsenek menedzseri képességei és a poszt betöltéséhez szükséges képességei. Ez pedig különösen most, krízis idején érződik, amikor határozott és rendszerszintű intézkedésekre van szükség az egészségügyben. Úgy véli. a jelenlegi tárcavezető túlságosan későn reagál és ezzel nagy károkat okoz és ez emberéletekbe is kerül.

Drucker azt is felrója neki, hogy a Covid-szemafor hónapokkal később startolt el, mint kellett volna, és hogy elégtelen a kommunikáció közte és az egészségügy képviselői, a szakértők között s ez döntésein is meglátszik.

Nagyon szerencsétlennek tartom személyzeti politikáját, a családtagok és barátok előtérbe helyezését a szakértelem és a professzionalizmus kárára”

– jelentette ki. Hozzátette azt is, a múltbéli jó kapcsolatuk ellenére úgy véli, minél előbb át kellene adnia funkcióját egy rátermettebb menedzsernek.

Richard Raši szerint Krajčínak egyáltalán nem szabadott volna miniszerré avanzsálnia. Felrója neki, hogy egyik első miniszteri lépéseként azt a Richard Strapkót nevezte ki az Általános Egészségbiztosító vezetőjének, aki előtte a Pentánál dolgozott. Miniszterkedése alatt pedig sok hibát vétett.

Úgy gondolja, hogy Krajčí  már rég feladta a koronavírussal való küzdelmet. Az egészségügyi miniszternek ugyanis hallgatnia kell a szakértőkre és nem vakon és kritikátlanul alárendelni magát Igor Matovič kommányfő akaratának.

Ivan Bošňák analitikus arra figyelmeztet, február végig akár 9000 halottja is lehet a járványnak nálunk. Három kemény hónap áll előttünk.

A határok bezárását, a smart karantén bevezetését, az idősek beoltását és a karantén betartását tanácsolja. Véleménye szerint ezt nem tudja megszervezni és véghez vinni  az a csapat, amelyik a járványt kezeli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.