Krajčí: Kiemelkedően magas a pozitív antigéntesztek aránya a Dunaszerdahelyi járásban. Valószínűleg ott is jelen van a fertőzőbb brit vírustörzs

2021. január 15., 17:22
ma7 Kolek Zsolt

Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatón értékelte a járványhelyzetet.

Fotó: TASR

A miniszter hangsúlyozta, nem sikerült letörni a járványgörbét, noha már két hete érvényben van a szigorú lezárás. Ez minden bizonnyal azzal magyarázható, hogy már elterjedt az ország egy részén a jóval fertőzőbb nagy-britanniai vírustörzs - hangsúlyozta Krajčí.

Regionális összehasonlításban Csehországban és Szlovákiában a legrosszabb a helyzet.

Krajčí szerint a legsúlyosabb a járványhelyzet a Nyitrai, az Aranyosmaróti, a Pöstyéni és a Kassa-környéki járásban. Az elmúlt hét napban tovább nőtt az aktív fertőzöttek aránya a népességen belül, nőtt a kórházban kezeltek száma.

A járványhelyzet némi javulására utal, hogy a reprodukciós ráta egyre csökkent, illetve a pozitív tesztek aránya is mérséklődött. Lefékeződött a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek számának növekedése is.

Terjed a fertőzőbb brit vírustörzs

A miniszter hozzátette, vannak járások, ahol a pozitív antigéntesztek száma kiemelkedően magas. A felsorolt régiók között említette a Dunaszerdahelyi járást. Krajčí ezt azzal magyarázta, hogy valószínűleg éppen itt terjedt el leginkább a fertőzőbb brit vírustörzs.

A napi halálesetek száma a százhoz közelít - egészítette ki a statisztikát a miniszter. Hozzátette, a kórházak 2500 ágyat tudnak tartósan felszabadítani a Covid-betegek kezelésére, anélkül, hogy más betegek ellátása veszélybe kerüljön. Jelenleg 3200 felett van a kórházban ápolt fertőzöttek száma.

A vakcináció leginkább a Pozsonyi kerületben haladt előre, itt is mutatkozik a legnagyobb érdeklődés a miniszter szerint. Krajčí korábban arról beszélt, kitolódik a lakosság tömeges beoltása.

Mikor nyitják meg az iskolákat?

A Covid-automata szerint jelenleg az egész országban a fekete jelzőfény van érvényben.

Az iskolák megnyitására akkor kerülhet sor, ha a bordó sávba lép át az ország. Krajčí szerint ezért van szükség az országos tesztelésre,

hogy novemberhez hasonlóan most is drasztikusan javítani lehessen a járványhelyzetet.

Miért nem rendel Szlovákia orosz és kínai vakcinát?

Szlovákia nem tervezi, hogy a Szputnik vakcinát megrendeljék, a kínain nem is gondolkodtak - válaszolta a miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarországhoz hasonlóan miért nem gondolkodnak a keleti vakcinák megrendelésén.

Kiket és hogyan oltanak?

Hétfőtől a szociális intézetekben lakó időseket kezdik beoltani, mobil oltóegységeket hoznak létre. Utánuk következnek a 75 év feletti idősek és a 65 év feletti krónikus betegek.

A kritikus infrastruktúra területén dolgozókat várólistára teszik, a fel nem használt oltásokat fogják megkapni

- számolt be a tárcavezető az átértékelt oltási stratégiáról.

Miért van szükség az országos tesztelésre?

Mutassa meg, melyik járásokban nincs szükség a tesztelésre - fordult a kérdést feltevő újságíróhoz a miniszter. Ősszel az országos tesztelésnek köszönhetően 58 százalékkal sikerült csökkenteni a fertőzöttek számát, hangsúlyozta.

Szerinte, ha nem tesztelnek országosan, akkor le kell zárni a járáshatárokat, hogy feltartóztathassák a fertőzés terjedését.