Krajčí kéri az egészségügyi dolgozókat és a diákokat, segítsenek a tesztelésben

2020. október 20., 16:20
ma7 | TASR

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter arra kérte az egészségügyi dolgozókat, az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatókat, valamint az ápolói és sürgősségi egészségügyi szakon tanuló diákokat, segítsenek az országos tesztelésben, amelyet a következő hétvégéken végeznek.

Fotó: TASR

Ezt az Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnökkel közösen tartott keddi sajtótájékoztatón mondta. Körülbelül 20 ezer személyre lenne szükség a munka elvégzéséhez.

A miniszterelnök közölte, a tesztelés valószínűleg önkéntes lesz.Hozzátette, aki nem tesztelteti magát, vagy nem tud negatív tesztet felmutatni, annak tíz napig karanténban kell maradnia.

Matovič azonban még tárgyalni akar a kérdésről a hadsereg parancsnokságának jelenlétében.

„Azt akarjuk, hogy a lehető legnagyobb mértékben önkéntes legyen a tesztelés" – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy akik nem bíznak az állami tesztelésben, esetleg teszteltethetik magukat magánlaboratóriumban, de ott valószínűleg fizetniük kell a vizsgálat elvégzéséért.

Az önkéntesek a korona.gov.sk weboldalon található űrlap kitöltésével jelentkezhetnek munkára, megjelölhetik a napot és a helyet, ahol segíteni tudnak a tesztelésben.

Hét euró órabért fizetnek az egészségügyi dolgozóknak, és minden pozitív eset után 20 eurós veszélyességi pótlékot kapnak.

Krajčí úgy véli, elég ember lesz a munka elvégzéséhez. A mintavételi pontoknak meg kell felelniük a szigorú higiéniai előírásoknak. A miniszterelnök szerint ideális lenne, ha a szabadban lehetne elvégezni a vizsgálatokat.

A miniszterelnök hozzátette: az átfogó tesztelés célja a kórházak normál működésének fenntartása, hogy ne kelljen mobilkórházakat építeni. Minden tízévesnél idősebb személy kérheti a vizsgálat elvégzését.
Krajčí és Matovič személyesen is részt vesz az általános tesztelés előkészítésében.

Kövesse facebook oldalunkat is!