Krajčí engedélyezte a Szputnyik V vakcina használatát

Frissítve: 21:00
2021. március 2., 10:30
ma7 | TASR

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter aláírta a Sputnik V vakcina szlovákiai alkalmazási engedélyét a COVID-19 ellen. Az engedély ideiglenes, egyelőre augusztus végéig lehet használni. A terápiás felhasználásra vonatkozó csoportos engedélyeket közzétették az Egészségügyi Minisztérium honlapján.

Fotó: TASR
Az egészségügyi miniszter is beoltatta magát
A nem regisztrált gyógyszerrel történő kezelésért a kezelőorvos vállalja a teljes felelősséget”

– áll az egészségügy-miniszter által aláírt beleegyező nyilatkozatokban.

Az egészségügy-minisztérium a lépést indokolva kijelentette: az egészség és az élet védelme számára a legfőbb prioritás, ezért mindig az emberek javát szolgáló megoldásokat keresi, ahogy ebben az esetben is. A tárca együttműködik az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökséggel (ŠÚKL), amely ellenőrzi a tételt. Ezt követően fogják bejelenteni, mikor indulhat meg hivatalosan az oltás.

A tárca emlékeztetett, hogy az egészség és az élet védelmében évente több száz kivételt ad nem regisztrált gyógyszerekre, olyan emberek érdekében, akik az életükért küzdenek, de már kimerítettek minden rendelkezésre álló gyógyászati lehetőséget.

A Szputnyik V vakcinával összefüggésben az egészségügy-miniszter maradéktalanul betartotta a gyógyszerekről és az egészségügyi segédeszközökről szóló törvény rendelkezéseit.

„Az is tény, hogy az oltás iránt érdeklődőknek igazolniuk kell: tisztában vannak azzal, hogy a vakcinát nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség” – tette hozzá Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.
Igor Matovič (OĽANO) kormányfő hétfőn (március 1.) bejelentette, hogy Szlovákia kétmillió darab orosz védőoltást vásárolt. Az oltás önkéntes alapú és korhatármentes lesz.

A Szputnyik V iránt érdeklődőknek igazolniuk kell majd: tudatában vannak, hogy a vakcinát nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. Az orosz védőoltás alkalmazását ugyanakkor már 38 országban engedélyezték.

 

Az orosz oltást jelenleg a világ 38 országában regisztrálják.

Kövesse facebook oldalunkat is!