2022. május 16., 16:02

Krajčí: A korrupció miatt van szükség a kereszttulajdonlás tiltására az egészségügyben

Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter szerint szükség van a kereszttulajdonlás betiltására a a szlovák egészségügyben.

Penta
Fotó: TASR
Képünk illusztráció: a néhány évvel korábbi razzia alkalmából készült a Jaroslav Haščák vezette Penta cég székházáról

A volt miniszter a TASR-nek az egészségügyi felügyelet (ÚDZS) tevékenységéről szóló jelentésre reagálva közölte:

A szlovákiai üzleti környezet és az egészségügy nagyon korrupt, ezért szükség van a kereszttulajdonlás tilalmára. Az állam nem jó szabályozó, és kilátásai sincsenek, hogy azzá váljon."

Az exminiszter szerint egy ilyen tilalom jobb üzleti környezetet jelentene az ágazatban, a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználását, jobb minőségű egészségügyi ellátást és alacsonyabb nyereséget jelentene a Penta befektetési csoport számára.

Bármit lehet, csak akarni kell"

- válaszolta arra a kérdésre, hogy szerinte megvalósítható-e jelenleg egy ilyen tilalom.

Az egészségügyi felügyelet a napokban adott ki jelentést a hivatal 2021. évi tevékenységéről, amelyben többek között az is szerepel, hogy az egészségügyi ellátórendszer megújításának egyik kulcsfontosságú tényezője a kereszttulajdonosi tilalom elemzése. Ezt a tilalmat a 2003-as egészségügyi reform során figyelmen kívül hagyták, így a Penta befektetési csoport Európában páratlanul módon uralta az egészségügyi rendszert.

A Penta ezt az állítást visszautasítja, szerinte éppen ellenkezőleg, a meghatározó szereplő az állam, mint a legnagyobb egészségbiztosító tulajdonosa és egyben az egészségügy szabályozója. Az egészségügyben a kereszttulajdonlás elleni küzdelmet az egészségügyi felügyelet értelmetlen politikai programjának és az ágazati magáncégek működése elleni ésszerűtlen küzdelemnek tartja.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.