2021. február 5., 12:48

Közös nyilatkozatot adott ki az MKP és a Híd: "Amit mások elválasztottak, azt mi most összekötjük!"

A magyar pártok pénteki újabb tárgyalási fordulóját követően az MKP és a Híd közös nyilatkozatot adott ki, amelyben jelzik, készek közösen megalakítani az egységes felvidéki magyar pártot, amelynek szélesre nyitják a kapuit mások előtt.

Az MKP és a Híd szerkesztőségünkbe eljuttatott közös nyilatkozata úgy fogalmaz:

be kell látnunk, az MKP és a Híd januári kompromisszumos javaslatai nem jelentettek elmozdulást a hárompárti megegyezés irányába, és a folytatódó tárgyalások sem vezettek eredményre. A polgárok azt várják tőlünk, hogy az elhúzódó tárgyalások helyett, a mindennapi problémáikra kínáljunk megoldást".

A két párt által közösen jegyzett nyilatkozat leszögezi: "jövőképünk középpontjában továbbra is a Szlovákiában élő magyar közösség megmaradása, gyarapodása, valamint egy erős, magabiztos Dél-és Kelet-Szlovákia áll".

Ehhez elsődlegesen az egységes magyar politikai erőt szükséges megteremteni. Meggyőződésünk, hogy szükség van egy olyan magyar politikai formációra, amely gyűjtőpárti jellegével széles társadalmi csoportokat képes hatékonyan képviselni a szlovákiai és európai politikában"

- hangsúlyozzák, aláhúzva, hogy:

az MKP és a Híd olyan párt létrehozását tűzte ki célul, amelyben az egymás iránti tisztelet erőt és megbízhatóságot jelent".

A nyilatkozat szerint a két párt továbbra is várja a többi felvidéki magyar szervezet csatlakozását az egységes párthoz. Arra emlékeztetnek, hogy bár

ez a két párt rakja le Szlovákiában az új magyar politizálás szervezeti alapjait, a célunk továbbra is az, hogy minden olyan politikai és társadalmi szereplő, aki az egységes képviseletben érdekelt, részese lehessen.

"A szlovákiai magyarságot ez a két párt osztotta meg tíz éven át. Amit mások elválasztottak, azt mi most összekötjük. Tanuljunk a tegnapból, ma pedig dolgozzunk a holnapon" - zárul az MKP és a Híd közös nyilatkozata.

A pénteki tárgyalást követően megkérdeztük a három párt elnökét, személyesen is véleményezzék a döntés hátterét.

"Ez nem az egyesülési folyamat vége, hanem egy következő lépés az egység felé"

Többször hangsúlyozták korábban, az lenne az ideális, ha hárompárti megegyezést sikerülne tető alá hozni, most mégis kétpárti megállapodás született. Miért?

Forró Krisztián: A polgárok azt várják tőlünk, hogy az ő kérdéseikre adjunk válaszokat, az ő problémáikra keressünk megoldásokat. A tárgyalások helyett eredményeket várnak. Ez csak egy erős képviselettel lehet hatékony.

A Híddal elkezdtük az évtizedes árkok betemetését közösségünkön belül, és továbbra is bízok benne, hogy aki komolyan gondolja, hogy közösségünknek egységes képviseletre van szüksége, csatlakozik az egyesülési folyamathoz.
forró krisztián
Fotó:  Lamos Csaba

Sólymos László: A mai döntés legerősebb üzenete az, hogy

az új szlovákiai magyar párt szervezeti alapjait az a két párt kívánja letenni, amelyik hosszú éveken keresztül megosztotta a szlovákia magyar társadalmat.

Mert a végső cél ez lenne, a szlovákiai magyarság egyesítése. Ehhez véleményem szerint két dologra van szükség. Egyrészt arra, hogy az új párt tükrözze közösségünk sokszínűségét. Ezt úgy tudjuk elérni, ha bevonjuk azokat, akik a formáció értékrendjével és a komáromi nyilatkozatban lefektetett alapelvekkel azonosulni tudnak, illetve a magyarlakta régiók erős érdekképviseletében érdekeltek helyi, regionális és országos szinten.

Önök lezártak egy áldatlan tízéves megosztottságot. Nem tartanak attól, hogy az Összefogás kimaradása az MKP és a Híd megállapodásából új törésvonalhoz vezet a felvidéki magyar politikában?

Forró Krisztián: Ha bárki kimarad az egységből, az csak azért lehet, mert ki akar maradni belőle.

Ez nem az egyesülési folyamat vége, hanem egy következő lépés az egység felé.

Sólymos László: Mindenki érdeke az lett volna, ha ezzel a történelmi lehetőséggel mindhárom párt élt volna. Ennek érdekében a Híd több kompromisszumos javaslatot tett. Mi építkezni és teremteni szeretnénk, mi nem hozunk létre új frontokat. Új szembenállással ezt nem fogjuk elérni, mi nem hozunk létre új frontokat. Lerakjuk az új párt szerkezeti alapjait és azt szeretnénk, hogy minden olyan politikai és társadalmi szereplő, aki az egységes képviseletben érdekelt, részese lehessen. Nyitva az ajtó.

A magyar választók gyors megoldásokat várnak az egységes párttól. Milyen lehetőségeik lesznek a felvidéki magyarság képviseletére a parlamenten kívülről?

Forró Krisztián:  A két pártnak együttesen 3 megyei alelnöke, 44 megyei képviselője és 273 polgármestere van. Ez erőt jelent, amire építeni lehet és kell. Minden lehetőséget megragadunk arra, hogy minél több partnert találjunk közösségünk érdekérvényeséítéséhez.

Sólymos László
Fotó:  TASR

Sólymos László: Az MKP és a Híd jelenléte helyi, önkormányzati és megyei szinten is jelentős. Ők részletesen ismerik a helyi és megyei szintű problémákat. Az új pártnak ezeket kell országos szintre emelni. Minél előbb meg kell fogalmaznunk, milyen megoldásokat kínálunk a  polgárok mindennapi problémáira. Parlamenten kívüli pártként szűkebbek a lehetőségeink, de a szakmai munkát ez nem akadályozza.Elengedhetetlen a szlovákiai többi nemzeti közösség, a déli és a keleti régiókban velünk élők érdekképviseletének a felvállalása. Nem nyilatkozatok szintjén, hanem egy ambiciózus programba foglalva.

A választók bizalmát nem lesz egyszerű visszaszerezni, de ha őszintén és kellő elhivatottsággal állunk az emberek elé, akkor hiszem, hogy ez sikerülni fog.
Összefogás: Még számos megoldatlan kérdés maradt nyitva

Miért nem csatlakozott az Összefogás az MKP és a Híd megállapodásához? Nem érzi úgy, hogy a döntésükkel megosztják a felvidéki magyarokat, új törésvonalat nyitnak?

Nem volt mihez csatlakozni, az MKP tájékoztatott bennünket arról, hogy külön tárgyalásokat nyit a Híddal. Mi visszavárjuk mindkettejük a hárompárti tárgyalóasztalhoz. 

A Híd és az MKP az elmúlt tíz évben mélyen megosztotta a magyar társadalmat, nincs szükség új törésvonalakra.

Ezért is sajnáljuk, hogy nem kívánják folytatni a hárompárti megbeszéléseket, pedig még számos megoldatlan kérdés maradt nyitva. Mindenkit visszavárunk.

Az MKP és a Híd önök előtt is nyitva hagyta a kaput. Milyen további engedményeket kellene tenni a két pártnak, hogy csatlakozzanak?

Nem engedményekre, hanem konstruktív javaslatokra, egymás megbecsülésére és közös munkára van szükség. Az arányok okozta beragadásra kétféle megoldást is kínáltunk, ezek továbbra is érvényesek, és várjuk az új javaslatokat. Visszavárjuk partnereinket a tárgyalóasztalhoz, mi pedig addig is folytatjuk a munkát, amit az elmúlt hetekben is sikeresen végeztünk, mint azt a népszámlálási kezdeményezésünk is mutatja. 

Mózes szabolcs
Fotó:  TASR

Ha az Összefogás önálló pártként fog tevékenykedni a jövőben, milyen alternatívát tud nyújtani az egységes magyar párttal szemben?

Ha a Híd és az MKP nem kíván visszatérni a tárgyalóasztalhoz, akkor nem lesz egységes magyar párt. Ezt nagyon sajnálnánk, legkésőbb a legközelebbi parlamenti választás előtti előválasztásnál és közös listaállításnál találkozunk,

de nagyon reméljük, már korábban kialakul a teljes egység. Mindazok hangja leszünk, akik az összefogás és megújulás igényét támasztották az elmúlt évtized sikertelen politikájával szemben. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2021. 02. 06., szo - 07:48

Innentől kezdve ez az ő felelősségük! Szembeköpték a többségi felvidéki magyar akaratot, amelynek egyik óhaja az, hogy ki kell zárni az árulókat, akik eddig is bizonyították azt, hogy mi is a fontos a ő számukra. Gyalázat, hogy sokadszor is ide süllyed a felvidéki magyarság "politikai elitje"!