2020. december 21., 16:25

Közérdekű: Családtagja külföldről térne haza? Mutatjuk, mi a teendő!

A külügyi tárca frissen kiadott közleményében az áll, egyetlen szlovák állampolgárnak sem javasolják, hogy külföldre utazzon az ünnepek alatt. Ugyanakkor arról is tájékoztattak, milyen feltélelekkel térhetnek haza külföldön élő hozzátartozóink, barátaink.

Fotó: pixabay.com

A külügyminisztérium közleményében arra is emlékeztet, jelenleg csak néhány kivételes ország esetében érvényes, hogy a hazatérés után nem kell kötelezően karanténba vonulni. Ha valaki Ausztráliából, Kínából, Finnországból, Írországból, Izlandról, Japánból, Dél-Koreából, Norvégiából, Új-Zélandról, Szingapúrból vagy Tajvanról utazik haza, 

az könnyített eljárásban térhet vissza Szlovákiába. Nem kell kötelező otthoni karanténba vonulnia, és tesztelésre sem kell elmennie, bár erősen ajánlott mindkettő.

Ha a fenti listában nem szereplő országból tér haza valaki arra a szabályok értelmében előbb regisztráció, legalább öt nap házi karantén, majd egy PCR-teszt vár. Csak negatív eredmény birtokában hagyhatja el lakóhelyét. 

Van egy harmadik lehetőség is!

Ha valaki olyan Uniós országból tér haza, amely a fenti listán nem szerepel (esetleg Svájcból vagy Lichtensteinből) annak némileg könnyebb az élete. Ugyanis nem kell kötelezően tesztre mennie. Ha tíz napig otthon marad és tünetmentes, a tizenegyedik napon szabadon távozhat a karanténból.

Mind a regisztráció, mind a karantén elkerülhető abban az esetben, ha valaki 72 óránál nem régebbi, Unióban készült, természetesen negatív PCR-teszttel a birtokában jön haza. A Svájcból és Lichtensteinből visszatérőkre ez nem vonatkozik.

Ha valaki Csehországból vagy Ausztriából érkezik, elég a 72 óránál nem régebbi antigén-teszt is ehhez!

Végül érdemes azt is megemlíteni, mi a helyzet azokkal, akik már átestek a fertőzésen. Ha állandó vagy átmeneti lakhelyük van Szlovákiában, Uniós állampolgárok (esetleg izlandi, norvég, svájci vagy lichtensteini állampolgársággal bírnak), nem kell karanténba vonulniuk, amennyiben hitelt érdemlően igazolni tudják, az elmúlt három hónapban átestek a fertőzésen és ki is gyógyultak belőle. Az Egyesült-Királyságból hazatérőkre a fenti kivétel nem vonatkozik. Nekik negatív PCR-tesztre van szükségük.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.