Közép-Szlovákiában van a legtöbb ingázó

2020. április 15., 07:07
ma7 | TASR

A szlovákiai munkavállalók 5,5 százaléka ingázik rendszeresen külföldi munkahelyére, e tekintetben az ország az EU éllovasa - derült ki a Wood & Company elemzéséből, melyet az Eurostat és a szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapjain állított össze. A legtöbb ingázó Közép-Szlovákiában, valamint Kelet-Szlovákiába van.

Az adatok szerint összesen 138 300-an ingáznak bizonyos időközönként otthonuk és külföldi munkahelyük között, a férfiak aránya magasabb, mint a nőké.

Közép-Szlovákiából a munkavállalók 7,2 százaléka jár külföldre dolgozni, Kelet-Szlovákiában 7 százalékot tesz ki az arányuk

- mondta Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője. Nyugat-Szlovákiában a munkavállalók 4,3 százalékának van külföldi munkahelye, Pozsonyban 2 százalék az arányuk.

A legtöbben Ausztriában, Csehországban és Németországban dolgoznak.

A férfiak többsége az építőiparban, a nők a egészségügyben és a szociális ellátásban. Jellemző ágazat továbbá a vendéglátás és az idegenforgalom

- részletezte Sadovská.

Szlovákia uniós rekorder az ingázók arányát tekintve, Luxemburg, Észtország, Horvátország és Belgium követi. Szlovákia így természetesen a V4-es országok között is az első e tekintetben, a második Magyarország.