2022. április 4., 14:57

Közel negyedmilliárd eurót spórolhat meg a szlovák egészségügy

A pénzügyminisztérium által kidolgozott Reformok Nemzeti Programja 2022 szerint, amely  tárcaközi egyeztetésre került, különböző megtakarítások révén 249 millió eurót lehetne megspórolni az egészségügyben.

Negyedmilliárd csak úgy?
Fotó: YouTube
Illusztráció

A legnagyobb tételt a gyógyszerek beszerzésén történő megtakarítás tenné ki: 129 millió eurót. Ez a gyógyszerpolitika reformján alapulna, amely a gyógyszereknek a nyilvános egészségügyi biztosítási rendszerében történő hatékonyabb finanszírozásán alapulna.

További 15 millió eurós megtakarítást jelentene az egészségügyi eszközök hatékonyabb beszerzése, 38 millió eurót lehetne megspórolni a különböző laboratórium és képalkotó eszközök túlzott alkalmazásának korlátozásával és árának egységesítésével. Az is megtakarítást jelenthet, hogy a betegek a szakorvosok helyett gyakrabban vennék igénybe az általános járóbetegkezelést.

Az Általános Egészségbiztosító működésének hatékonyabbá tételével ugyancsak 15 millió eurót lehetne megspórolni. 

A szakorvosi vizsgálatok eltérő árának felszámolása, a PCR tesztek árának csehországi szintre történő csökkentése további 35 millió eurós megtakarítást eredményezne.

Az így megspórolt pénzzel motiválnák a gyógyítás folyamatát és a betegek általános orvosi komplex menedzselését. A pénzből fedezni lehetne az általános orvosok béremelését és növelni lehetne az egészségügyi nővérek számát is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.