2022. szeptember 21., 18:17

Közel negyed századon át szellemi fogyatékosnak tettette magát

Egy Pöstyén közelében élő 46 éves férfi 1993 novembere és 2017 augusztusa között jogtalanul kapott rokkantsági nyugdíjat azon a címen, hogy szellemi fogyatékkal él.

Szimulált
Fotó: Facebook
Illusztráció

Mint a rendőrség kiderítette, ezen a címen több mint 56 ezer euróval károsította meg a szociális biztosítót.

Első alkalommal akkor kérvényezte a rokkantsági nyugdíjat, amikor betöltötte 18. életévét. Ezt követően több mint 24 éven át szimulálta a betegséget, és sikeresen megtévesztette a szakorvosokat is a színlelt rohamaival és azzal, hogy zavarosan kommunikált a környezetével. Ebben olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy önálló cselekvésre képtelenné nyilvánították.

2017-ben azonban munkavállalási engedélyért folyamodott és ekkor szerette volna visszakapni az önálló cselekvésre való jogát. A szakértői vizsgálat során nem igazolódott, hogy a korábbi diagnózisa helytálló lett volna, ami alapján rokkantsági nyugdíjat kapott. Emiatt a rokkantsági nyugdíjának folyósítását is leállították.

Most a rendőrség vizsgálódik az ügyében. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja, csalásért 5 évtől akár 12 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.