2020. február 18., 11:31

Közel másfél ezer családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetet regisztrált a rendőrség

A rendőrség tavaly 1406 családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetet regisztrált. A legtöbb áldozat az elkövető felesége vagy élettársa volt.

nemi erőszak

Michaela Paulenová, a belügyminisztérium szóvivője elmondta: a családon belüli erőszakkal szembeni hatékonyabb védelem érdekében a közelmúltban több intézkedést is bevezettek. A belügyi tárca emellett tavaly júliusban indított egy kampányt is Holnaptól címmel, melynek célja szintén a családon belüli erőszak elleni hatékonyabb küzdelem.

A szóvivő szerint a rendőrség fokozott figyelmet fordít a családon belüli erőszakra, minden bejelentett esetet külön-külön kivizsgálnak.

A rendőröket felhatalmazták, hogy az erőszakos személyt tíz napra kitiltsák a közös lakásból. Ez idő alatt az illetőnek legalább tíz méteres távolságot kell tartania a veszélyeztetett személytől.

Januártól hatályba lépett az az igazságügyi minisztérium által kidolgozott új jogszabály is, melynek értelmében a bíróságnak kötelessége tájékoztatni a büntetés-végrehajtási intézetet abban az esetben, ha családon belüli erőszak miatt ítélnek el valakit. Az elkövető szabadlábra helyezése esetén a rendőrök így időben intézkedhetnek a veszélyeztetett személyek védelméről. „A tapasztalataink szerint ugyanis az erőszakos férfi elkülönítése a partnerétől, illetve esetleges megbüntetése még nem jelenti azt, hogy nem fog újra erőszakoskodni a szabadlábra helyezése után” – fűzte hozzá Paulenová.

A családon belüli erőszak áldozatai a bűncselekmények áldozatai számára fenntartott nyolc tájékoztatási irodában is kérhetnek segítséget.

A megyeszékhelyeken található irodákat felkereső személyek 14,8%-a már most is családon belüli erőszak áldozata.

A belügyi tárca indítványozta az Állami Lakásfejlesztési Alapról szóló törvény módosítását is. A cél az, hogy azok a kérvényezők, akik bizonyítottan családon belüli erőszak áldozatai, előnyt élvezzenek.

Folyamatban van egy új mobilalkalmazás („Pomáham chrániť”) tesztelése is.

Az alkalmazás részét fogja képezni egy ún. pánikgomb, amelynek megnyomása esetén a rendőrség azonnal megkapja a segítséget kérő személy tartózkodási helyének GPS-adatait. Ez az alkalmazás olyan helyzetekben segíthet, amikor az elkövető elől bujkáló áldozatnak veszélyes lenne telefonon hívnia a rendőrséget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.