lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. január 23., 11:28

Közel 200 testkamerát vásárolna a szlovák rendőrség

A szlovák belügyi tárca 192 testkamera és a felvételek rögzítését és dokumentálását lehetővé informatikai rendszer megvásárlását tervezi még az idén a rendőrség számára.

Jól jöhetnek
Illusztráció
Fotó: Twitter

A bűnüldöző szervek azt várják ettől a komoly összegbe kerülő beruházástól, hogy megnő az állampolgárok bizalma a rendőrség munkája iránt, mivel a kamerák segítségével dokumentálni lehet az eljárások törvényszerűségét és a rendőrségi akció lefolyását.

2021 végén megkezdődött a közbeszerzési eljárás előkészítése, és a tervek szerint a rendőröket már az idén elláthatják a testkamerákkal.

A testkamerák beszerzését már korábban Jana Dubovcová és utóda, Mária Patakyová ombudsman is kezdeményezte, mivel kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy elsősorban a roma telepeken végrehajtott rendőrségi akciók mennyire voltak törvényesek és szabályszerűek.

A Közbeszerzési Hivatal által korábban indított közbeszerzési eljárások kapcsán számos hiányosságot és szabálytalanságot tártak fel, ezért nem kerülhetett sor a testkamerák beszerzésére.

A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a testkamerák hasznosak és segítik az esetek objektív megítélését. Nagy-Britanniában végzett felmérések igazolták, hogy 

mind a rendőrök, mind pedig az intézkedés alá vont személyek felelősségteljesebben viselkednek, ha tudják, a  felvétel perdöntően igazolja a kettejük között történteket. 

A számok nyelvén mindez azt jelenti, hogy míg korábban egy-egy brit rendőrre átlagosan 1,2 lakossági panasz érkezett, a kamerák bevetését követően már csak 0,08, amit akár a reklamációk megszűnéseként is fel lehet fogni.

A testkamerák beszerzése azonban egyáltalán nem olcsó. Nem is annyria a berendezések ára magas, hiszen 500 dollár körüli összeggel kell számolni, hanem a kamerák által rögzített felvételek és információk hosszabb távú tárolása jelenti a komoly tételt. Például a birminghami rendőrség 319 testkamerát vásárolt mintegy 160 ezer dollárért, viszont ennek az összegnek több mint az ötszörösét - 890 ezer dollárt - kellett leperkálniuk a szállítónak a felvételek öt esztendőre szóló tárolásáért és kezeléséért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.