2023. október 20., 15:51

Köti az ebet a karóhoz Čaputová

Csak azt követően hajlandó közölni a leend új kormány kinevezésének dátumát Zuzana Čaputová, államfő, miután megkapja az újabb környezetvédelmi miniszter-jelölt nevét – közölte az elnöki iroda sajtóosztálya pénteken.

 

Zuzana Čaputová
Archív felvétel
Fotó: TASR

Mint ismeretes, Čaputová csütörtökön bejelentette: nem fogja kinevezni a környezetvédelmi tárca élére a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által jelölt Rudolf Huliakot. Ezt a döntést az elnöki karrierje előtt a Progresszív Szlovákiában vezető szerepet vállaló Caputová azzal indokolta, hogy szerinte: Huliak nem tudja biztosítani a szaktárca „rendes működését.” Annak a véleményének is hangot adott, miszerint a szaktárcát nem vezetheti és képviselheti egy olyan jelölt, aki nem ismer el a klímaváltozással kapcsolatos „tudományos konszenzust” és aki azt állítja, hogy a valóságban klímakrízis nincs is.

Čaputová csütörtöki bejelentésére reagálva az SNS a parlamenti választás eredményének tiszteletben tartására szólította fel Čaputovát és arra, hogy ne lépje túl a hatáskörét, illetve közölték, hogy ragaszkodnak Huliak jelöléséhez. Pénteken Robert Fico, a kormányfői poszt várományosa azt közölte: elutasítja Čaputová érvelését és amennyiben az SNS kitart Huliak jelölése mellett ő előterjeszti a kinevezésre.

Ivan Gasparovic, korábbi kétszeres államfő egy a kialakult helyzet lehetősége kapcsán a szlovák hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: az államfőnek csak olyan esetekben ad lehetőséget egy kormánytag-jelölt ki nem nevezésére az alkotmány, ha például az adott személy letartóztatás alatt áll. S azt is, hogy: a kormány kinevezésére akkor is sor kerülhet, ha annak összetétele nem teljes.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.