2021. augusztus 9., 10:58

Kötelezővé teszik nálunk a pedagógusok oltását? Ez a kérdés még a levegőben lóg

Európa egyre több országában válik bevett gyakorlattá, hogy bizonyos rétegek, munkakörben dolgozók számára kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást. Nálunk a politikusok többsége úgy fél ettől, mint a tűztől, jobban mondva kerülik a témát.

iskola, diákok, koronavírus
Illusztrációs felvétel
Fotó: MTI

Egyelőre tehát még nem világos, hogy az orvosok, a tanítók, a katonák vagy a rendőrök kötelezve lesznek-e arra, hogy beoltassák magukat. Az viszont biztos, hogy politikai akarat erre nincs. De néhány szakember már kongatja a vészharangot.

Több európai országban már kötelező a koronavírus elleni oltás, például az egészségügyi alkalmazottak esetében, akik naponta kapcsolatba kerülnek fertőzöttekkel, könnyen elkaphatják a betegséget és tovább is adhatják más betegeknek.

A kérdésben maga az orvostársadalom is megosztott.

Peter Visolajský, az orvosszakszervezet elnöke szerint már jelenleg is a leginkább átoltottak körébe tartoznak az orvosok, és azokat rákényszeríteni, akik még nem kapták meg, csak az érzelmek felkorbácsolásához vezethet. Sokkal célszerűbbnek tartaná a 60 évesnél idősebbek kötelező oltását.

A legidősebbek kötelező oltását Peter Sabaka infektológus is megfontolandónak tartaná. Annál is inkább, mert eleve náluk okoz a legkevesebb szövődményt a védőoltás.

Gröhling és a tanítók

Egyre gyakrabban ragozzák nálunk a pedagógusok kötelező oltását is. Branislav Gröhling oktatási miniszter már ismételten kijelentette, hogy, ha a koalíció nem jut egyezségre, ő valószínűleg a pedagógusok kötelező oltása mellett szavazna. Gröhling a ritka kivételek egyike a szlovák politikusok között. A többiek inkább nem foglalnak állást a kérdésben.

Ennek az lehet az oka, hogy elégé oltásellenes a hangulat Szlovákiában. Grigorij Mesežnikov politológus szerint viszont az ország vezetőinek nemcsak a közvéleményt kellene figyelembe venniük, hanem azt kellene tenniük, amit helyesnek tartanak.

Sőt, lehet, hogy éppen a politikusok a vétkesek abban, hogy a nyilvánosság kevésbé hajlik az oltások felé.

Nyomás alatt az egészségügyi dolgozók

Míg nálunk túlságosan is nagy a csend,  azok a francia orvosok, akik szeptember 15-ig nem oltatják be magukat, nem gyakorolhatják a hivatásukat.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy nyilatkozott, bár nem hívei a kényszerítésnek, mégis olyan döntést hoztak, hogy az egészségügyi alkalmazottak számára kötelezővé teszik az oltást.

Európában Olaszország az első olyan állam, amelyik a lakosság bizonyos része számára kötelezővé tette a védőoltást. Türkmenisztán , Tadzsikisztán és a Vatikán pedig mindenki számára kötelezővé tette.

Szlovákiában más a helyzet. Martin Smatana analitikus szerint az legnagyobb hiba, hogy az oltás témájából nálunk politikai pontokat lehet szerzeni.

Kiket oltanak kötelezően Európában?

Magyarország – Orbán kormányfő bejelentette az összes egészségügyi alkalmazott kötelező oltását

Franciaország – azok az orvosok és egészségügyi alkalmazottak, akik szeptember 15-ig nem veszik fel a védőoltást, nem kapnak fizetést

Görögország – az egészségügyi alkalmazottak oltása kötelező, a lakosság más csoportjainak kötelező oltását is fontolgatják

Nagy-Britannia – októbertől kötelező beoltatniuk magukat  a szociális intézményekben dolgozóknak

Olaszország – az oltatlan egészségügyi alkalmazottakat olyan munkahelyekre csoportosítják át, ahol nem lépnek kapcsolatba a nyilvánossággal

Vatikán – az egyetlen európai állam, amely mindenki számára kötelezőc tette az oltást.

Észhez térnek a politikusok, ha sok lesz az áldozat?

Mesežnikov nem látja ördögtől valónak az oltások kötelezővé tételét. Elképzelhetőnek tartja, hogy erre csak akkor kerül sor, amikor sok lesz a covidáldozat. Úgy véli, hogy legalább a lakosság bizonyos csoportjainak kötelező oltása elengedhetetlenné fog válni.

Habár a közvélemény ellene van, a politikusoknak felelős döntést kell hozniuk a dolgok állása szerint és polgárok érdekében. Nagy kérdés persze, hogy lesz-e ehhez elszántság.

A politikusok viselkedését látva Mesežnikov szkeptikus. Attól tart, hogy a döntés meghozatalát csak az áldozatok, a kórházban ápoltak és fertőzöttek nagy száma fogja kikényszeríteni.

Martin Smatana elemző, az Egészségpolitikai Intézet volt vezetője úgy véli, még nincs kimerítve az összes lehetőség, amivel az oltásra lehet buzdítani az embereket. Még mindig nem indult el a masszív médiakampány, és csak nemrég indult be körzeti orvosoknál való és regisztráció nélküli oltakozás.

Ki kell mondani, hogy fogytán az idő. A delta ellen hatásosan csak a második adag vakcina véd. Éppen ezért, ha a következő két hétben nem gyorsul fel az oltás üteme, akkor az elemző szerint elszántságra lesz szükség és bizonyos csoportok számára kötelezővé kell tenni az oltást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.