2020. március 16., 07:41
Frissítve: 2020. már. 16. 21:39

Koronavírus Szlovákiában: Pellegrini szerint a lakosság 40%-a is megfertőződhet - HÍRFOLYAM

Néhány gyorshír otthonról. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

koronavírus, ellenőrzés, Szlovákia
Fotó: TASR
Éjféltől életbe lép a határzár Magyarország irányába

Orbán Viktor korábbi bejelentésének megfelelően ma éjféltől csak azok léphetnek be Magyarország területére Szlovákia felől, akik magyar állampolgársággal (is) rendelkeznek. Mindenki mást visszafordítanak a magyar hatóságok.

Bővebben ITT >>>

Komárom küzd a járvány ellen

A komáromi operatív stáb hétfői döntése értelmében március 17-től (keddtől) leáll a városi tömegközlekedés, nem üzemelnek a városi buszjáratok. Indokolt esetben – ilyen az orvosi látogatás – a város szociális taxit biztosít az idősebbeknek, mozgáskorlátozottaknak és más rászorulóknak, amely a 035/2831 205-ös telefonszámon igényelhető. Erről Keszegh Béla komáromi polgármester tájékoztatott hétfőn. Az idősebbeket segítve a város biztosítja az otthonról történő bevásárlás lehetőségét is. A város partnere ebben a Bástya élelmiszerbolt. A házhoz szállítást elsősorban a szociális munkások és a városi rendőrség tagjai fogják végezni, de felajánlotta segítségét a református egyház és az önkéntes tűzoltók szervezete is. A rendeléseket a 035/7710 100-ás telefonszámon lehet leadni reggel 8 és délután 5 óra között. Szükség esetén a városi rendőrök és a szociális munkások az orvosi recept kiváltásában is segíteni fognak az idősebbeknek.

Az elkerített városi játszótereket lezárják, a nyitott játszóterek esetében is arra kérik a lakosokat, hogy kerüljék azok tömeges látogatását. A városi rendőrök folyamatosan ellenőrzik a várost, a közrenddel kapcsolatos feladatokat Varga Tamás alpolgármester felügyeli.

„A város minél gyorsabban szeretné biztosítani a szájmaszkokat a legveszélyeztetettebb lakosoknak. Nem könnyű, mivel ezekből mindenhol hiány van. Tárgyalunk azokkal a komáromi vállalkozókkal, akik tudnának ilyen maszkokat varrni, vagyis kihasználnánk ezt a lehetőséget is” - közölte a polgármester. (TASR)

komárom
Fotó:  komarom.sk
Március 16-a számokban

Hétfőn 11 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, a Covid-19 betegségben szenvedők száma így 72-re nőtt. Ezt Peter Pellegrini kormányfő jelentette be a központi válságstáb hétfői ülését követően. Hozzátette: eddig összesen 1523 teszt negatív eredménnyel zárult. Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint hétfőn 11 minta pozitív, 148 pedig negatív volt. Az új fertőzöttek egy nagyszombati járásbeli nő, egy trencséni járásbeli férfi, egy bazini járásbeli férfi, két Felsővízközi járásból származó férfi, egy eperjesi járásbeligyerek, egy kassai járásbeli nő és férfi, egy rozsnyói járásbelinő, egy liptószentmiklósi járásbeli férfi és egy Szobránci járásból (okres Sobrance) származó férfi. Pellegrini állítja: a kormány által hozott eddigi intézkedések, illetve azok, amelyeket a következő napokban fogadnak majd el, mérséklik a fertőzöttek számának növekedését, valamint azokét is, akik intenzív egészségügyi ellátást igényelnek.

992 külföldön tartózkodó állampolgár kérvényezte a hazaszállítását

Eddig összesen 992 külföldön tartózkodó állampolgár kért állami segítséget a hazajutáshoz. A hazaszállításuk előkészítése megkezdődött. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette be a válságstáb hétfői ülését követően. Egyben felkérte azokat, akik már a bősi karanténközpontban vannak, hogy néhány napig legyenek türelemmel. Amint lehetőség nyílik rá, kivizsgálják őket. (TASR)

Már 155-en a bősi vesztegzár alatt

Bővebben itt >>>

Összegyűjtöttük a mai Pellegrini sajtótájékoztató legfontosabb mondatait

Kiterjeszthető szükségállapot, újra kinyitó autószervizek és mosodák, ételszállító taxisok és 40%-nyi fertőzött Szlovákiában. A részletekért KATT >>>

Leáll a nagyszombati autógyár is

A francia PSA konszern úgy döntött az összes európai gyártósorát leállítja, beleértve a nagyszombati gyárat is. Az összeurópai leállás csütörtökön indul és március 27-ig, illetve a visszavonásig lesz érvényes. A DenníkN azt írja, a nagyszombati gyárat az utolsók között állítják majd le.

72 fertőzött Szlovákiában

Néhány perccel ez előtt bejelentették tizenegy újabb fertőzöttet találtak. Nyolc férfit, két nőt és egy kisgyermeket Eperjesen. 1523 esetben a teszt negatív eredménnyel zárult.

Újabb egészségügyi szakemberek karantén alatt, egy orvos fertőzötten műtött

Kattintson a részletekért >>>

Ügyes kezű varrónők gyártják a házi készítésű maszkokat az ország több településén

Számos önkormányzat kezdeményezte, hogy helyi cégek, kisiparosok saját készítésű arcmaszkokkal lássák el településük lakosait.

Bővebben ITT>>>

Változik az ügyintézési rend

Közérdekű cikkben gyűjtöttük össze, mire számíthat az, aki a következő napokban kénytelen hivatali ügyeket intézni.

Bővebben ITT >>>

Bezárták a gyűjtőudvart és a hulladékátrakó állomást Érsekújvárott.

Bethlen Gábor utca 54. alatti gyűjtőudvar és a Vág menti utca 40. alatti hulladékátrakó állomás március 16-tól március 29-ig (vagy visszavonásig) zárva lesz. Érsekújvár városa a Brantner társasággal együttműködve biztosítja a hulladéktárolók rendkívüli megelőző fertőtlenítését a lakótömböknél és családi házaknál egyaránt. (novezamky.sk)

Futótűzként terjednek az álhírek

Nem garázdálkodik fertőzött hajléktalan Nyitra megyében! Bővebben ITT >>>

Karanténba zárt illegális bevándorlók Kelet-Szlovákiában

Bővebben ITT >>>

Két új eset Szlovákiában

Peter Pellegrini miniszterelnök két újabb koronavírusos esetet erősített meg. Szlovákiában eddig 63 fertőzöttet mutattak ki. Az egyik trencséni a másik nagyszombati.

Bősön megnyitották a hivatalos vesztegzárat

A belügyminisztérium szombaton nyitotta meg az első karanténközpontot Bősön. Ez azoknak a polgároknak szolgál, akik a külföldről való visszatérés után nem rendelkeznek olyan feltételekkel, hogy 14 napos karantént letöltsék családjuk vagy szeretteik veszélyeztetése nélkül.

Jelenleg már 34 kliens tartózkodik a bősi karanténban.

A Medirex vállalat képes gyorstesztek elvégzésére

A Medirex sajtótájékoztatót tartott, amelyben elmondta, hogy a módszer, amelyet alkalmaznak, egyértelműen az egyik legjobb módszer. A vállalat jelenleg napi 260 tesztelést végez Szlovákiában, és készen áll arra, hogy napi 500 teszttel növeljék a napi kapacitást.

"Ha a válságstáb úgy dönt, készek állunk kiterjeszteni a tesztelési kapacitásokat a megelőző tesztelésekre is" - mondták a Medirex képviselői.

Több tízmillió szájmaszkot rendeltek

A Központi Szerződésnyilvántartó szerint a Szlovák Állami Tartalékalap vasárnap három szerződést írt alá 20 650 000 sebészeti maszk szállítására. Összesen 27 474 139,20 eurót fizetnek három társaságnak sebészeti maszkokért.

650 ezer maszkot szállít a báni Zornica Banko Fashion társaság (2,7 euró/db), 10 milliót a jókai székhelyű A-testing  (1,332 euró/db), és 10 milliót a pozsonyi Lacorp (0,996 euró/db).

A nagyszombati PSA Groupe továbbra is termel

Jelenleg a PSA Groupe nem érzi, hogy problémák volnának az alkatrészek szállításával, sem a nagyszombati gyárban gyártott járművek iránti keresletnél.

11.00

Érsekújvár: A kórház úgynevezett vörös zónát alakított ki a portánál

Az érsekújvári kórházban hétfőtől szüneteltetik a klinika fizioterápiás, balneológiai és rehabilitációs részlegét. A rehabilitációs részleg területén, a kórház keleti részén úgynevezett COVID-19 vörös zónát alakítottak ki. A zóna el van zárva a többi részlegtől, két külön bejárata van és csak a feltehetően koronavírus által megfertőződött betegek számára lett kialakítva.

Intézkedések a taxikban

A Hopin társaság intézkedéseket vezetett be a taxikban. A taxisofőröknek védőfelszerelést kell viselniük - maszkot és kesztyűt. Az utasok csak hátsó ülésre ülhetnek és védőfelszerelést kell viselniük.

Érsekújvár: A város fogja az egyedülállóknak kiszállítani az élelmiszert és a drogériai termékeket

9.40.

Az érsekújvári városháza igyekszik felmérni az egyedülállóak, idősek helyzetét. Már kérték a város lakosságát, hogy informálják az önkormányzatot azokról, akik segítségre szorulnak, mivel az alapélelmiszerek, valamint a tisztálkodó szerek és gyógyszerek beszerzése sok ember számára nehézséget okoz.  

Klein Ottokár polgármester már bejelentette, hogy hétfőtől elindítják ezt a szolgáltatást egy üzletlánc segítségével. Délelőtt 9 óráig leadott rendeléseket, még igyekeznek aznap kiszállítani.

A nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem meghosszabbítja a bakalárusi tanulmányokra szóló jelentkezés határidejét

9.40

A nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem meghosszabbítja a bakalárusi tanulmányokra szóló jelentkezés határidejét április  30-ig. A koronavírus járvány miatt kérik a jelentkezőket, hogy a jelentkezéseket lehetőleg elektronikusan küldjék el.

Pozsony a járvány miatt konténervárost rendezne be a hajléktalanoknak

8.20

Pozsony az elkövetkező napokban a Tyrš rakparton kisebb ideiglenes konténervárost építene a hajléktalanoknak, hogy lehessen őket is izolálni, ellenőrzés alatt tartani. Pozsonyban mintegy 4 ezer hajléktalan él, akiket jelenleg nem lehet otthoni vesztegzár alá helyezni, s akik gyakran csoportosan bóklásznak. Figyelni fogják őket és szükség szerint a város rendelkezésére áll még az Öreg Piactér épülete is.

Nyitra: Szigorítják az intézkedéseket, bezárják a játszótereket

8.20

A város még a hétvégén elkezdte a játszóterek bezárását. Szalaggal kerítette körül, és szórólapokat helyezett el. Szigorította a tömegközlekedésben is az utazás feltételeit, itt is megkövetelik az arc szájmaszkkal vagy sállal való eltakarását. Mind az utasok, mind a járművezetők egészségét óvni kívánják.

A város egyben segítséget kért a közösségi hálón keresztül, ahol olyanok jelentkezését várják, akik szájmaszkokat varrnának.

Belügyminisztérium: Az ügyfélközpontokban az ügyfélfogadást három órára csökkentik

8.00

Az ügyfélfogadás óráit hétfőtől három órára rövidítik. Minden munkanapon 8-tól 11-ig tartanak nyitva. Tájékoztatott Petar Lazarov a belügyminisztérium szóvivője.

"Az összes polgár, valamint az ügyfélközpontok és a körzeti hivatalok személyzete egészségének védelme érdekében figyelmeztetjük a polgárokat, hogy csak maszkokat, sálakat vagy hasonló arcvédőket használva lehet belépni az ügyféleközpontokba "- tette hozzá Lazarov.

A Jaguar Land Rover egyelőre nem tervezi a termelés megszakítását

8.00

A Nyitrai Ipari Parkban található Jaguar Land Rover nem szakítja meg a termelést az új koronavírus terjedése miatt.

„Az Egyesült Királyságban és Európában minden Jaguar Land Rover üzem továbbra is teljes mértékben üzemel. Lépéseket teszünk alkalmazottaink egészségének védelme érdekében, ami a legfontosabb prioritásunk. Ebben az összefüggésben olyan intézkedéseket vezettünk be, amelyek összhangban állnak a kormányzati és egészségügyi hatóságok rendeleteivel a koronavírus terjedésének csökkentése érdekében ”- mondta Miroslava Remenárová, a vállalati kapcsolatok menedzserének.

A nyitriai autógyár jelenleg több mint 2800 alkalmazottat foglalkoztat.

Mit jelent a szükségállapot?

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a vészhelyzet kihirdetése nem jelent semmilyen problémát a szlovák egészségügyi rendszerben. A vészhelyzetnek lehetővé kell tennie a személyzet, az anyag és a felszerelés átszállítását az egyik kórházból a másik kórházba. Ugyanakkor az egészségügyi dolgozók nem tagadhatják meg a munka felvételét, nem hirdethetnek ki sztrájkot.

A rendelet minden kórházra és intézményre vonatkozik, amelyek az állam fenntartásába tartoznak. "A kormány kész bármikor meghosszabbítani ezt az intézkedést" - mutatott rá Pellegrini.

22 egészségügyi központban vezették be a szükségállapotot

A szlovák kormány rendkívüli vasárnapi ülésén az új koronavírussal kapcsolatban bejelentett vészhelyzet 22 egészségügyi intézményt érint Szlovákiában.

Univerzitná nemocnica Bratislava
Národný ústav detských chorôb Bratislava
Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a. s., Bratislava
Národný onkologický ústav Bratislava
Nemocnica sv. Michala, a. s., Bratislava
Fakultná nemocnica Trnava
Fakultná nemocnica Nitra
Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky
Fakultná nemocnica Trenčín
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina
Univerzitná nemocnica Martin
Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – fakultná nemocnica
Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica
Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica
Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a. s., Banská Bystrica
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov
Nemocnica Poprad, a. s.
Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy
Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice
Detská fakultná nemocnica Košice
Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice, a. s.
Východoslovenský onkologický ústav, a. s., Košice
Intézkedések a pozsonyi tömegközlekedésben

Pozsony az egyik következő város, amely reagált az új koronavírus elterjedésére azzal, hogy szigorította a tömegközlekedésben az utazás feltételeit. Hétfőtől kezdve az utasoknak védőmaszkot kell viselniük, vagy más módon el kell fedniük az orrukat és a szájukat.

A betegek száma növekedni fog

Peter Pellegrini miniszterelnök azt mondta, hogy ezen a héten, esetleg még a következő héten lesz várhatóan a legtöbb koronavírussal fertőzött beteget.

Változtatni szeretnék a szociális juttatások kifizetésének módját

A márciusi szociális juttatások kifizetésének módjára új tervet készítenek. A kifizetésének határideje közeledik, ami az emberek egy helyen való magas koncentrációja miatt veszélyhelyzetet teremthet.

Öt új eset van Trencsénben

"Öt új eset van Trencsénben. Két férfi, két nő és egy gyermek. Valamennyi beteg stabil állapotban van, néhányat kórházba szállítanak, mások elszigetelten vannak" - mondta a miniszterelnök.

Új kormányzati oldal – korona.gov.sk

A kormány új információs portált indított a koronavírusról. Ezt a rendkívüli kormány ülés után Peter Pellegrini miniszterelnök jelentette be. Vasárnap, úgy tűnt, hogy a portál túlterhelt, egyáltalán nem töltötte be az oldalt. Hétfő reggel az oldal már elérhetővé vált.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.