2020. március 12., 10:02

Koronavírus: Szlovákia egész területén életbe lépett a rendkívüli állapot

Csütörtök reggel 6-kor az ország egész területén életbe lépett a rendkívüli állapot, melyet a kormány hirdetett ki az új koronavírus továbbterjedésének veszélyére reagálva. Kedd (március 10.) óta be vannak tiltva a tömeges méretű sport-, kulturális és egyéb nyilvános rendezvények. Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból hazatérő lakosok számára kötelező az otthoni karantén. Ellenkező esetben akár 1650 euró összegű büntetés is kiszabható.

Fotó: TASR

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő korábban elmondta: a rendkívüli állapotra hivatkozva a kormány és az egyéb állami szervek olyan törvényi rendelkezéseket is alkalmazhatnak, amelyeket más esetekben nem. A közigazgatási eljárást bizonyos esetekben utasítások és kormányrendeletek válthatják fel. A rendkívüli állapotra hivatkozva az állam például kikényszerítheti konkrét cégektől az orvosi felszerelések beszállítását.

Az állampolgárok szabad mozgását nem korlátozzák, ilyen intézkedésekre csak válsághelyzet esetén kerülne sor.

A miniszterelnök szerint a kórházaknak fel kell készülniük arra, hogy jelentősen több, új koronavírussal fertőzött beteget kell majd ellátniuk. Ebben az esetben a műtéti terveket is módosítani kell majd.

koronavírus
Fotó:  TASR

A védőmaszkokkal kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy azokkal első hullámban az infektológiai klinikákat, majd a kórházakat és háziorvosi rendelőket, továbbá a szociális intézeteket, rendőrségeket, mentőegységeket fogják ellátni.

A rendkívüli állapot felhatalmazza a kormányfőt és a belügyminisztert arra, hogy irányítsák és koordinálják a mentési munkálatokat, továbbá lépéseket tegyenek a válsághelyzetek megoldása érdekében.

A kormány a polgári védelemről, valamint a közegészség védelméről szóló törvénnyel összhangban hirdethet ki vagy vonhat vissza rendkívüli állapotot abban az esetben, ha a veszélyeztetett terület vagy egy rendkívüli esemény által sújtott terület mérete meghaladja egy megye területét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.