Szombattól kijárási korlátozások Szlovákiában, a legtöbb üzlet kénytelen bezárni, üresen maradnak az iskolák is

Frissítve: 12:57
2020. október 22., 19:37
Pomichal Krisztián

Hosszúra nyúlt várakozás után, több órás késéssel kezdődött Igor Matovič és az őt kísérő kormánytagok sajtótájékoztatója. Ahogy azt korábban megírtuk, egy enyhébb, de teljes lezárás vár az országra, néhány igen különös részlettel.

Fotó: TASR

Kormánynak soha nem kellett nehezebb döntéseket meghoznia Szlovákia történetében, kezdte a miniszterelnök. A szakma csúcsa tárgyalt ma a szükséges intézkedésekről, a legjobb orvosok és szakemberek keresték a megoldást. Körülbelül negyven ember vett részt a járványügyi bizottság ülésén, amely aztán ajánlásokat fogalmazott meg a kormány válságstábjának.

2020. október 22., 17:20 Frissítve: 2020. okt. 22. 21:48

FRISS: Kiszivárogtak a részletek, szombattól kilencnapos országos lezárás jöhet

A tavaszihoz hasonló lezárás jön!

A probléma

Ma délután a kormány is összeült, ezért csúszott ennyit a sajtótájékoztató.

Igor Matovič után Marek Krajčí kapott szót, aki bemutatta az ország járványügyi mutatóit. A  diagramokon látszott a sokat emlegetett tény, Szlovákia valóban a cseh járványgörbe mutatóit követi. Az elmúlt hét napban a fertőzésszámok gyorsabban emelkedtek Szlovákiában, mint a szomszédoknál, óriásit ugrott az incidencia (adott idő alatt előforduló új esetek száma), egyre több ember szorult kórházi ellátásra, illetve lélegeztetőgépre, átlagosan 18 ember hunyt el naponta.

Ez a következő napokban emelkedni fog!

- jelentette ki a miniszter. Egészen ijesztő volt látni az általa kivetített adatokat, nem volt közülük egy sem, amely zöldben világított volna, csupa-csupa romló mutató. Most van annak az ideje, hogy a kórházi ellátás veszélybe kerül, az egy hónapja emelkedő fertőzésszámok most mutatkoznak meg a kórházba került emberek számában.

Ha nem teszünk semmit, 3500 kórházi ápolásra szoruló betegünk lehet!

A tárcavezető után újra a kormányfő következett. Egy összehasonlító járványgörbén mutatta be, már nem  Csehország nyomában haladunk,

már rosszabb a helyzet!

Az új kormány egyetlen tagja sem kívánta a koronavírust győzelmi ajándékba, fogalmazott a miniszterelnök. 

A szakértők szinte teljes lockdown-t javasoltak, közölte, a járványügyi szakemberek nagy része közölte, a nagy iparvállalatok, a kritikus infrastruktúrák alkalmazottait leszámítva mindenkit otthon kellene tartani, legalább három-négy hétig. A központi válságstáb végül úgy döntött, egy köztes megoldást fogadnak el.

A megoldás

-- Bezárnak az iskolák. Csak az alsó tagozatok, a bölcsődék és óvodák üzemelnek tovább.

-- Árvában és a Bártfai járásban szombat és jövő vasárnap között kijárási tilalom vonatkozik azokra, akik nem rendelkeznek teszttel. Akinek nincs érvényes tesztje, az lakhelyét csak hajnali egy és öt óra között hagyhatja el, máskor csak kivételes esetekben (munkába, orvoshoz, élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba és tesztelésre lehet menni, a lakhelytől száz méterre kutyát is lehet sétáltatni). Ha van teszt, a fentieken kívül munkába is lehet menni. Anélkül nem! A kirándulás csak a járáshatáron belül engedélyezett.

-- Szombattól "kijárási tilalom" (a kormányfő használta ezt a kifejezést) jön egész Szlovákiában, jövő hét vasárnapig. A fent felsorolt kivételek érvényesek, azzal a kiegészítéssel, hogy mindehhez nincs szükség tesztre. 

Ez a gyakorlatban tulajdonképpen azt jelenti, amit már korábban megírtunk. Míg Árvában teszt kell ahhoz, hogy a fenti kivételek érvényesek legyenek ránk, addig az ország nagy részén már nem.

A kormány arra kéri az állampolgárokat, ebben az időszakban lehetőség szerint ne hagyják el a járásukat.

A kormányfő után Jaroslav Naď ismertette a hétvégi, árvai teszt részleteit, majd Milan Krajniak beszélt a járványügyi adatokról. A munkaügyi miniszter szerint vannak olyan járások Szlovákiában, amelyekben már rosszabbak a járványügyi mutatók, mint Csehországban. A cél, hogy mérsékeljük a lakosság mobilitását a nagy tesztelés előtt. A kormányfő ezt követően külön kiemelte, folyamatosan tartották a kapcsolatot a köztársasági elnök asszonnyal, annak jogásza is jelen volt a tárgyalásokon, hogy garantálni tudják, az alkotmánnyal összhangban vannak az elfogadott intézkedések.

Veronika Remišová miniszterelnök helyettes asszony úgy fogalmazott, a második világháború óta nem volt ehhez fogható művelet Szlovákiában. Arra hívta fel a lakosság figyelmét, soha korábban egyetlen miniszter, egyetlen kollégája sem volt hasonló helyzetben, soha korábban nem volt előttük ilyen próbatétel.

A sajtótájékoztatón Richard Sulík, az SaS elnöke, a gazdasági tárca vezetője is jelen volt. Ő már a "kijárási korlátozás" kifejezést használta, arról beszélt, ha jól sikerül a tömeges tesztelést, nyugodt szívvel lehet feloldani a korlátozásokat. 

A gazdaság lezárására nem kerül sor, hangsúlyozta a miniszter. Bár egy héten keresztül korlátozottan vásárolhatunk csak, de, ha minden jól alakul, ezt követően mehet minden tovább a maga útján. Visszatérhetünk a régi életünkhöz - fogalmazott.

Sulík után újra a kormányfő következett. Megint a kijárási tilalom kifejezést használta, de közölte, ha van negatív tesztünk, azaz résztveszünk a tömeges tesztelésen,

elseje után csak annak birtokában érvényesek ránk a kivételek!

A cikk alján, mellékletben megtalálják a kormányfő által levetített, szlovák nyelvű diasort. Átolvasva is csak azt mondhatjuk, rengeteg még a nyitott kérdés.

Sajnos nem derült ki egyértelműen, egész egyszerűen nem mondták ki, hogy becsuknak-e az üzletek a már emlegetett kivételeket (élelmiszer, drogéria, gyógyszertár, telekommunikációval foglalkozó üzletek, stb.) leszámítva. Sulík annyit mondott,

az állam nem zár be semmit, viszont nagyon úgy tűnik, tulajdonképpen a rendelkezések kényszerítik arra a nem kivételt élvező üzleteket, hogy bezárjanak. 

Újságírói kérdések

Mi lesz a határokkal, mi lesz az ingázókkal?

Az Ukrajnával, illetve a csehekkel közös határszakaszon szigorítások várhatóak. A többi határon érvényes intézkedéseket át fogják értékelni, a válságstáb hétfői ülésén döntenek majd. Az ingázók érdekeit szem előtt tartják - válaszolt a belügyminiszter, Roman Mikulec.

Lesz-e ellenőrzés a járáshatárokon?

Egyelőre nincs tervben, mondta el Roman Mikulec.

Mi lesz azokkal, akik nem az állandó lakhelyükön élnek?

Az első héten maradjon az albérletében - válaszolt Sulík. Érdekes momentuma volt a sajtótájékoztatónak, hogy az SaS elnöke többször is magához ragadta a szót. A lényeg, hogy a következő héten minimalizáljuk a mobilitást, ezt már Mikulec tette hozzá, nincs itt az ideje mindenféle apró-cseprő utacskáknak. A rendőrök nem fognak bérleti szerződést kérni attól, akit nem a saját lakhelyén igazoltatnak, ilyen szigorra nem kell számítani - közölte a belügyminiszter.

Krajčí miniszter úr, felelősnek érzi magát?

"Kész vagyok bárkinek átadni a tárcát, aki jobb nálam" - fogalmazott a megkérdezett. A kormányfő is megvédte miniszterét, azt hangsúlyozva, számtalan másik országban is rossz a helyzet. Matovič közölte, holnap felkeresi az ellenzéki pártok vezetőit, hogy közös sajtótájékoztatón kérjék arra az embereket, menjenek el az országos tesztelésre.

Igen, még Kotlebát is!

A kormányfő bizonyára nem értesült arról, néhány órával ezelőtt Kotleba közösségi oldalán közölte, pozitív lett a tesztje. Az újságíró nem bírta elengedni az eredeti kérdést, végül a kormányfő azt mondta, minisztere jól végezte a munkáját! Olyan rendszert épített fel, amellyel az első hullámban tapasztaltnál sokszorta nagyobb terhelés is elbírunk.

Persze, történnek hibák, de tegyük a szívünkre a kezünket, ki gondolta volna, hogy százszor erősebb lesz a második hullám!"

Kölcsönzünk-e lélegeztetőgépeket Csehországnak?

A kormányfő bekérte a pontos adatokat, meg kell nézni, tudunk-e nélkülözni ilyen gépeket. Segíteni akar a kormány, de ehhez előbb informálódni kell.

Akik korábban már megfertőződtek, azokkal mi lesz? Kell menniük tesztre?

Ha kilencven napnál nem régebbi pozitív tesztjük van, de azóta a hatóságok által megerősítetten meggyógyultak, nem kell elmenniük az országos tesztelésre.

Mivel lehet igazolni, hogy okkal tartózkodunk az utcán?

Egyelőre semmi korlátozás nincs, nem kell munkaszerződést felmutatni a rendőrnek, ha útban munkába megállít minket - közölte Mikulec. A lényeg, hogy mérsékeljük a mobilitást, nem kell ijesztgetni a polgárokat ilyesmivel, fedte meg az újságírót a miniszter.

Igaz, hogy kevesebb a kórházi férőhely, mint amit közöltek?

Krajčí közölte, hozott anyagból dolgoznak, azokkal az adatokkal, amiket a kórházaktól kaptak. Jelenleg, reálisan több mint 1500 kórházi ágy van szabadon, a szabad kapacitás hatvan százalék feletti, az intenzív ellátásé 50% körüli, körülbelül ezer korszerű lélegeztetőgépet már vásároltak.

Mi lesz a fedél nélküliekkel?

Százezer teszt áll rendelkezésekre a szociális otthonok lakóinak és alkalmazottainak. Az első hullám idején is volt hasonló készlet, abból tesztelték a hajléktalanokat is, ezúttal szintén ez a terv.

Lesz-e a kompenzáció a bezárásra ítélt üzleteknek, vállalkozásoknak?

Krajniak szerint hasonló lesz a kompenzáció rendszere, mint az első hullám idején.

Mi lesz a sporttal?

Kissé komikus volt, de a kormánytagok nem tudták eldönteni, ki válaszoljon a kérdésre. Végül Milan Krajniak volt az, aki közölte, ott nem változik semmi. Az eddig is érvényben lévő szabályok maradnak!

Miért nincs itt Branislav Gröhling?

Matovič közölte, biztosan fáradt volt. Holnap egyébként is saját sajtótájékoztatója lesz.

A miniszterelnök végül egy felelősségvállalásra felszólító beszéddel zárta a sajtótájékoztatót. Azt mondta lesznek hibák, de arra kér mindenkit, aki gyűlölni akarja a rendőrséget, az orvosokat, az egészségügyiseket, az gyűlölje inkább őt.

Én már hozzászoktam ehhez!

- fogalmazott.