2020. július 7., 19:23

Kormányzati körökben napirenden a kérdés, elköltöztetnék a Slovnaftot Pozsonyból

Az aktuality.sk írta meg, hogy az OĽaNO-hoz tartozó, Ján Budaj  által irányított környezetvédelmi tárcánál már vizsgálják annak lehetőségét, miként, illetve hol lehetne a Pozsony látképéhez szervesen hozzátartozó olajfinomítónak új helyet találni.

Fotó: pixabay.com

Ha minden igaz, a mai parlamenti ülésen is napirendre kerül a terv, amelyet nem csak az OĽaNO-s tárcavezető, de az SaS frakcióvezetője, a párt környezetvédelmi szakembere Anna Zemanová is támogat. Budaj azzal érvel, most van itt az ideje annak, hogy a Csallóköz vizére különösen veszélyes pozsonyi finomítónak új helyet találjanak.

Ráadásul, mondja a miniszter, az R7-es megépültével a Slovnaft területén, amely a miniszter szerint a város tágabb centrumához tartozik, új városfejlesztési projektek valósulhatnak meg. Hogy milyenek, arról viszont már a terület tulajdonosainak kell döntenie, hárította el az aktuality.sk ezzel kapcsolatos felvetéseit a miniszter.

Zemanová úgy nyilatkozott, geológusok megállapították, Szlovákiában a pozsonyinál sokkal alkalmasabb területeket is találni egy olajfinomító létrehozásához.

A Slovnaft átköltöztetése egyébként nem új ötlet, már a nyolcvanas években felmerült, jobb helyet is lehetne találni az olajfinomítónak, az akkori illetékesek Nyitra környékén találták meg ehhez a megfelelő területet. A tanulmányt elkészítő szakemberek között egy ismerős nevet is találni, éppen az aktuális környezetvédelmi miniszerét. Ján Budaj az 1987-ben megjelent anyag egyik szerkesztője volt.

Konkrétumokról alig tudni

Sem Budaj, sem Zemanová nem akart konkrétumokról beszélni, szerintük most a vita és párbeszéd ideje van, felesleges még anyagi vagy logisztikai kérdésekről tárgyalni. Az aktuality szerint a közeljövőben Budaj találkozni fog a Slovnaft vezetőivel, hogy a szlovák és az európai kőolajipar jövőjéről tárgyaljanak, de, hogy ez nem egy kedélyes beszélgetés lesz, arra szinte mérget vehetünk. 

A Slovnaft vezetősége már jelezte, jó lenne, ha a politikusok megválogatnák szavaikat a vállalat jövőjével kapcsolatban, hiszen bármely kijelentésük komoly, eurómilliókban mérhető versenyhátrányt jelenthet a vállalatnak.

Meg kell különböztetnünk azokat  témákat, amelyek a nyilvánosságra, illetve a politikusokra tartoznak. (...) A politikusnak az ilyen, vállalatok integritását veszélyeztető kérdésekhez sokkal nagyobb körültekintéssel kellene viszonyulniuk. Jó, ha tudják, kijelentéseiket külföldi befektetők is figyelik.

- jelentette ki Anton Molnár, a vállalat szóvivője.

Az aktuality.sk azt írja, a terv még igen gyenge lábakon áll, értesüléseik szerint Budaj sem Matovič-csal sem a kormány többi tagjával nem tárgyalt róla, bár ezt az állítását érdemes némi kétkedéssel fogadni. Nehezen elképzelhető ugyanis, hogy a környezetvédelmi miniszter, a kormányfő párttársa csak úgy magától rukkolna elő ilyen tervekkel. Budaj most azt mondja, előbb a Slovnaft, illetve a MOL vezetőségével kell egyeztetnie, de már most közölte, ha a tárgyalások eredményesek lennének, biztosan támogatná

(....) a Slovnaft áthelyezését egy olyan területre, ahol több a munkavállaló, ahol megfelelő az altalaj és ahol nem veszélyezteti ennyire a vízkészletet.

Zemanová már nem ennyire óvatos. Reméli, idén őszre a koalícióban legalább arról megegyezhetnek, hogy a főváros szélén fekvő kőolaj-finomítóval valamit kezdeni kell. "Optimista vagyok, személyes ambícióm, hogy idén őszre egységesen kijelenthessük, ez (a Slovnaft - szerk. megj.) egy probléma."

Mindketten úgy nyilatkoztak, az, hogy nemrégiben sikerült megakadályozni egy Csallóközön keresztül húzódó kőolaj-vezeték kiépítését azt mutatja, a kőolajipar Pozsony környékén elérte maximumát. 

Mibe fog ez kerülni?

Ha a kormány el is fogadja Budajék javaslatát, s a vállalat, illetve a MOL vezetőségével is sikerül kiegyezni, még mindig adja magát a kérdés, hová költözzön a Slovnaft és mennyibe fog mindez kerülni. Az előbbit érdekes módon könnyebb megválaszolni, hiszen a telepet minden bizonnyal egy már létező kőolaj-vezeték mentén lehet csak le-föl mozgatni. A miniszter mindenképpen keletre tekintene, valahol a Družba kőolaj-vezeték mentén képzeli el a Slovnaft új otthonát. 

Hogy pontosan hol, azt csak sejteni lehet.

A nyolcvanas években készült, Budaj által is szerkesztett tanulmány Nyitra mellett találta meg a megfelelő helyet, az akkori kutatások szerint itt a talaj is éppen megfelelő. Most Budaj azt mondja, az akkori megállapítások most is érvényesek, de egyelőre korai erről többet beszélni.

A terv anyagi vonzatáról sem tudni sokat, az illetékesek szerint van rá pénz, ráadásul komoly EU-s segítségre is számíthatna az ország. Zemanová vagy nem tud, vagy nem akart konkrétumokat mondani, csak annyit közölt, mivel komoly ivóvízkészlet húzódik a Csallóköz alatt, annak megvédése az Uniónak is prioritás lehet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.