2022. szeptember 19., 14:02

Kormányválság: nézze meg, kik szívták meg az SaS-es miniszterek távozását

A Szabadság és Szolidaritás szeptember elején kilépett a kormányból, miniszterei benyújtották a lemondásukat, melyet a köztársasági elnök elfogadott, és kinevezte az új minisztereket. 

Mária Kolíková
Mária Kolíková kétszer is kitolt a Za ľudí párttal
Fotó: TASR

A távozó miniszterek érvényesítik a parlamenti mandátumukat, így pótképviselőiknek távozni kell.

Az SaS színeiben Miroslav Žiak képviselő, és Milan Laurenčík távozik, aki nemcsak képviselő, hanem a parlamenti egyik alelnöke is. Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter a Za ľudí színeiben pótképviselővé lett Alexandra Pivkovától veszi vissza a neki járó képviselői helyet.

Kolíková ennek a pártnak a listáján jutott a törvényhozásba, majd a párton belüli belharcok idején faképnél hagyta Veronika Remišovát, és Richard Sulík pártjához csatlakozott. A választási szabályok azonban egyértelműen fogalmaznak.

Kolíková tehát előbb egy miniszteri helytől, most pedig egy képviselői helytől szabadította meg az Andrej Kiska alapította, egykor szebb napokat is látott pártot. Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője megerősítette, Kolíková az ő frakciójukban fog tevékenykedni.

A legnépesebb frakció továbbra is az OĽANO-é lesz, 47 képviselővel, őket a Smer követi 27 honatyával. A Sme rodina frakciójának 20 tagja van.

Független képviselőből a parlament honlapján 36-ot találunk, de ha Kolíková beül az SaS-be, 35-en lesznek. Itt nemcsak azok a képviselők vannak, akik kiléptek valamelyik pártból, hanem két olyan párt egykori képviselői is, akiknek "elfogyott" a frakciójuk. Ezek a már említett  Za ľudí, és a Mi Szlovákiánk Néppárt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.