magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. július 5., 09:59

Kormánystatisztika: júniusban 3 minisztert menesztettek volna. Van, akit havonta visszahívnának

A Nemzeti Tanácsban az idén már négy miniszter visszahívásának ügyében döntöttek. Van olyan tagja a kormánynak, akit csak az idén háromszor szeretett volna eltávolítani az ellenzék, míg van olyan hónap – a június – amikor három miniszter sorsáról döntöttek a parlamentben. A 2022-es évben, a nyári szünetig 13 rendkívüli ülést tartottak a honatyák, ezeken az élelmiszerárak emelkedése, az ukrajnai helyzet, illetve a tervezett népszavazás voltak elsősorban napirenden.

Richard Sulík, Ján Budaj, Samuel Vlčan, Roman Mikulec
Fotó: TASR

Június hónapban a kormány három tagját tervezte eltávolítani az ellenzék,

mégpedig Richard Sulík, gazdasági minisztert, Ján Budaj, környezetvédelmi minisztert, valamint Samuel Vlčan, földművelésügyi minisztert.

Sulíkot a passzivitása miatt szerették volna meneszteni,

visszahívásának okát abban látták az ellenzéki képviselők, hogy nem foglalkozott az energia- és üzemanyagárak emelkedése következményeivel.

Budajt a barnamedvék számának nem megfelelő szabályozása,

illetve az amiatt kialakult helyzet távolította volna el a bársonyszékből.

Vlčan esetében a természetvédelmi területeken levő állami tulajdonú erdők kezelésének átruházásáról szóló javaslatát,

valamint az ellenzék szerint az afrikai sertéspestissel kapcsolatos, átláthatatlan mezőgazdasági támogatási rendszert bírálták.

A kormány visszautasította az ellenzék vádjait, mindhárom minisztere mellett kiállt, így mindannyian a székükben maradnak.

A jelenlegi kormány „visszahívási rekordere“ a belügyminiszter, Roman Mikulec.

A tavalyi kísérletek után az ellenzék februárban, márciusban és áprilisban is igyekezett eltávolítani a belügy vezetőjét a posztjáról. A kormány ezúttal is megvédte miniszterét, mind a mai napig Mikulec a belügyi szaktárca vezetője.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.