Igor Matovič értékelője: Egyértelmű siker a hétvégi tömeges tesztelés, örülök, hogy az emberek nem dőltek be a sok marhaságnak!

Frissítve: 03:39
2020. október 26., 13:50
Pomichal Krisztián

A kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatót kora délután a kormányfő és az árvai tömeges tesztelést lebonyolító minisztériumok tárcavezetői. A sajtótájékoztatón jelen volt Ján Mikas, országos tisztifőorvos, Roman Mikulec, belügyi tárcavezető, Marek Krajčí, egészségügyi miniszter és Jaroslav Naď, a honvédelmi tárca irányítója is. Mindannyian nagyon optimistán nyilatkoztak a tapasztalatokról, így szinte biztossá vált, lesz országos tesztelés a hétvégén.

Fotó: TASR

Rögtön a sajtótájékoztató elején kikötötték, a máskor tésztakén nyúló akció, most fél órára korlátozódik, ugyanis a kormánytagoknak kettőtől a válságstáb ülésén kell megjelennie. Emiatt kevés újságírói kérdésre jutott csak idő.

"Azzal indultunk neki ennek az akciónak, hogy eddigi adataink alapján kiderül, körülbelül minden tizedik emberfertőzött Árvában és a Bártfai járásban. Azt vártuk, az antigén-tesztekkel ki tudjuk szűrni a legveszélyesebb terjesztők harminc-negyven százalékát." - kezdte Igor Matovič kormányfő. 

Mindez sikerült!
A tesztelés számokban: 140945 tesztelt személy, az érintett járások lakosságának 91%-a. Közülük fertőzött 3,97%, összesen 5594 ember. A tesztelést végző szakszemélyzet: több, mint 5000 ezer ember. Önkéntesek száma: kétezer felett.

Százalékos arányban legtöbb fertőzöttett a Turdossini járásban találták (itt a teszteltek közel öt százaléka produkált pozitív teszteredményt), a legkevesebbet Alsókubin környékén.

Elégedett vagyok! Le a kalappal az emberek előtt!

A kormányfő méltatta a hadsereg és a rendőrség, illetve az önkormányzatok munkáját. Úgy fogalmazott, külön dicséretet érdemelnek a polgármesterek, akik nagy része nem a "mi pártjaink" polgármestere, mégis teljes erőbedobással vetették magukat a munkába.

A kormányfő után a honvédelmi miniszter következett. Jaroslav Naď elmondta, különösen sikeresnek ítélik meg az akciót, még úgy is, hogy előtte voltak kétségeik, sikerül-e rendben végigvinni a tervet. "Eleinte voltak szülési fájdalmak" - fogalmazott, de bár csak tíz napjuk volt rá, az akciót abszolút sikeresnek lehet nyilvánítani. "Csodálatos, hogy az emberek kilencven százaléka eljött!" - közölte.

A pilottesztelés megmutatta, van értelme az országos tesztelésnek!

A honvédelmi miniszter szerint számos külföldi kollégája kérdezte az elmúlt órákban, hogy sikerült ilyen sikeresen végrehajtani az akciót.

Roman Mikulec elmondta, gyakorlatilag sehol nem regisztráltak rendbontást, a hatóságnak sehol nem kellett beavatkoznia. 

Az egészségügyi miniszter abbéli reményét fejezte ki, a tesztelésig hátralévő néhány napban eredménnyel tudják felvenni a harcot az álhírek ellen. Krajčí elmondta, már tizenkétezerre rúg azon önkéntesek száma, akik egészségügyi előképzettséggel bírnak, több ezerre tehető azok száma is, akik majd adminisztratív munkában segítenek.

Ján Mikas arra figyelmeztetett, egy negatív teszt nem garantálja, hogy nem fertőződünk meg a későbbiekben, ezért fontos, a lakosság továbbra is betartsa az előírásokat, ügyeljen az alapszabályokra, mosson kezet, hordjon maszkot! 

Újságírói kérdések

Már biztos, hogy lesz országos tesztelés?

Ha a központi válságstáb ma délután jóváhagyja, akkor igen, lesz országos tesztelés. 

Lesznek sátrak? Egyéb szükséges ingóságok?

Igyekszünk megtenni mindent, közölte Naď, de arra kérte a nagyobb vállalatokat, ha tudnak, segítsenek ők is, akár sátrakkal, akár irodaszerekkel, bármilyen hasznos tárgyi adománnyal.

Pozitív antigén-teszt, de utána negatív PCR-teszt. Velük mi lesz?

Az egészségügyi miniszter szerint az ilyesmi szinte elképzelhetetlen. Tudósok és járványügyi szakemberek vizsgálták ezeket a teszteket, nem fordulhat elő hasonló. Ráadásul Krajčí szerint kérdéseket vet fel, egy pozitív teszt után miként mehettek el teszteltetni magukat a kérdésben szereplő emberek.

Csak a négyezer embernél többet alkalmazó cégek kapnak helyben tesztelést?

Nagyon fontos kérdés - fogalmazott a honvédelmi tárcavezető. Naď azt mondja, olyan ipari parkokban, ahol több cég működik, amelyek egyenként nem, de összesen több mint négyezer alkalmazottat foglalkoztatnak, szintén kérhetik majd egy helyi tesztelőállomás felállítását. Ezzel kapcsolatban egy külön sajtótájékoztatót is ígért.