2022. május 30., 15:03

Korčok: Szlovákia nem zárkózik el az alapszerződés felülvizsgálatától

Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) kiemelte annak jelentőségét, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) a lakosokkal folytatott konzultáción alapult. A miniszter kockázatot lát abban, ha a következő szakaszban nem kerülnek előtérbe az intézményi kérdések.

Ivan Korčok
Fotó: TASR
Ha  az utcákon, a városokban, Szlovákiában és Európa-szerte folyó konzultáció zárt ajtók mögött zajlik majd, és elsősorban arról, fog szólni, ki van az alapszerződés felülvizsgálata mellett, és ki ellenzi"

 - mondta a CoFoE zárórendezvényén.

A miniszter szerint Szlovákia álláspontja egyértelmű az EU működéséről szóló szerződések módosításának kérdésében. „Egyáltalán nem tartunk a vitától, feltéve ha meghatározzuk azokat a területeket, amelyeket érintően meg kell változtatni az alapszerződést. De nem szabad, hogy a dokumentum megnyitásáról csupán politikai-akadémiai vita folyjon. Ennek a vitának a politikáról kell szólnia, ahol világosan meghatározzuk, melyek azok a hozzáadott érték, amelyek a lakosságot szolgálják, és ha szükséges, nyissuk meg a szerződéseket" - hangsúlyozta.

A tárcavezető szavai szerint a CoFoE a Brexit és a nemzetközi fejlemények hatására indult el, mert az EU válaszúthoz érkezett, és egzisztenciális kérdésekkel kell szembenéznie.

Hat év elég egy ilyen vitához, most már cselekednünk kell. A kihívások arra figyelmeztetnek bennünket, hogy a vitát lassan le kell zárni, és meg kell vizsgálni, mit kell tenni a jövőért, de a jelenért is"

- mondta a miniszter. Hozzátette, reméli, hogy Szlovákia konkrét kérdéseket fog felvetni a tárgyaláson.

Megjegyezte, hogy a konferencia teljesen más helyzetben ér véget, mint amilyenben elkezdődött. Az ukrajnai háborút újabb fordulópontnak tekinti a miniszter.

Ami az ukrajnai háború előtt néha közhelynek hangzott, nevezetesen hogy az EU mindenekelőtt békeprojekt, az mostanra nagyon konkrét körvonalakat öltött. Mindenki számára teljesen világos, mindenki érti, mi a háború, és mit jelent, ha nincs béke"

 - tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.