2021. április 19., 20:40

Korčok szerint Szlovákia a tények ismeretében dönt és arányos választ fontolgat az orosz kémek ügyében

Szlovákia a tények teljes ismeretében hoz döntést a Csehországban történtekkel kapcsolatban, és a döntés Szlovákia állampolgárainak érdekeit fogja szolgálni – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt).

Ivan Korčok
Fotó: TASR

Korčok leszögezte, hogy a szlovák válasz a Csehországból kiutasított orosz diplomaták ügye kapcsán határozott, arányos, és az ország biztonságpolitikai érdekeinek megfelelő lesz. „Úgy fogunk dönteni, hogy ne legyenek kételyek afelől, Szlovákia hova tartozik” - jegyezte meg.

Korčok kezdeményezésére a V4-es országos külügyminiszterei közös nyilatkozatot készítenek elő Csehország támogatására, zajlik a szöveg véglegesítése. „Egyértelmű esélyt látok arra, hogy a V4-en belül közös és világos álláspontot fogalmazzunk meg azzal kapcsolatban, milyen helyzetbe került a V4-ek egyik tagja, Csehország” - tette hozzá Korčok.

Arról nem nyilatkozott, hogy Szlovákiában is megfordult-e és esetleg végrehajtott-e valamilyen műveleteket az a két orosz ügynök, akiket a csehországi Vrbětice lőszerraktárában történt robbanással hoztak összefüggésbe.

Korčok folyamatos összeköttetésben áll cseh kollégájával, Jan Hamáček külügyminiszterrel, és szerinte Csehországnak megfelelő teret kell biztosítani, hogy nemzetközi fórumokon és a NATO-ban is ismertesse a történteket. A tagállamoknak pedig egybehangzó, közös választ kell adniuk Csehország támogatása kérdésében. Szlovákia egyértelműen támogatja és kiáll Csehország mellett, közölte Korčok.

Andrej Babiš cseh kormányfő és Jan Hamáček külügyminiszter szombaton (április 17.) jelentette be, hogy Csehország kiutasít 18 orosz diplomatát, akiket titkosszolgálati ügynökként azonosítottak. 48 órát kaptak, hogy elhagyják az országot. A kiutasítás a vrběticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanással van összefüggésben, amihez orosz ügynököknek is közük lehetett.
A fejlemények miatt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő keddre (április 20.) összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, ahol kiértékelik a helyzetet.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.