2022. május 9., 19:49

Korčok: Putyin a katonai agressziót akarta legitimálni beszédében

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői beszéde rávilágított az Ukrajna elleni agresszióval kapcsolatos alapvető problémára – közölte Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt). A TASR hírügynökséget a külügyminisztérium kommunikációs osztálya tájékoztatta.

Ivan Korčok
Fotó: TASR

„Az Ukrajna elleni agresszióval kapcsolatos alapvető probléma az, hogy Oroszország elutasítja szomszédunk függetlenséghez és szuverenitáshoz való jogát, és továbbra is lábbal tiporja a nemzetközi jog alapelveit" - hangsúlyozta Korčok.

A külügyi tárca vezetője kategorikusan visszautasította, hogy az orosz invázióra az adott okot, hogy a NATO katonai intervenciót tervezett volna Oroszország ellen a Krím vagy Donbász miatt.

„Ezek az állítások folytatólagos és elfogadhatatlan kísérletek a katonai agresszió legitimálására. Ismételten követelem, hogy Oroszország vessen véget az értelmetlen háborúnak, amelyért a teljes felelősség az Orosz Föderációt terheli, azonnal hagyja abba a katonai műveleteket, vonja ki csapatait Ukrajna területéről, és ezzel teremtse meg a konfliktus békés rendezésének alapvető feltételeit" - mondta Korčok.

A Kreml vezetője hétfőn a Vörös téren, a győzelem napja alkalmából tartott beszédében védte az ukrajnai inváziót. A téren összegyűlt több ezer katonának azt mondta, az orosz erők a nácizmus ellen harcolnak Ukrajnában. Kijelentette, Oroszország szükséges „megelőző csapást” hajtott végre. A katonai akciót „az egyetlen helyes döntésnek” nevezte.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.