2021. július 20., 13:33

Korčok: példás a magyar oltási kampány

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter méltatta a koronavírus-járvány elleni magyar küzdelmet, példásnak minősítette a magyar oltási kampányt, bírálta és veszélyesnek nevezte az álhírek terjesztését kedden a közép-csehországi Mělníkben.

Fotó: TASR/AP

A koronavírus-járvány letörésének egyetlen módja a lakosság minél magasabb átoltottsága - állapította meg a találkozón a magyar, a cseh, az osztrák, a szlovén és a szlovák külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy erős és hatékony közép-európai együttműködés szükségességét hangsúlyozta.

Közös erővel gyorsabban ki lehet lábalni a gazdasági válságból"

- emelte ki. Szijjártó Péter rámutatott a koronavírus elleni oltás fontosságára és az ezzel kapcsolatos hamis hírek terjesztésének veszélyességére, az álhíreket gyártók felelősségére.

Teljes egyetértés van köztünk abban, hogy a járványt csak az oltásokkal tudjuk leküzdeni"

- jelentette ki a házigazda Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter.

Bejelentette: miután fenyeget a járvány negyedik hulláma, a mělníki tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy koordinációs csoportot hoznak létre a hatékonyabb intézkedések és a gyorsabb, jobb információcsere érdekében.

Fontos, hogy minden tervezett intézkedésről időben értesüljünk és ne okozzunk meglepetést egymásnak"

- indokolta a döntést a cseh diplomácia vezetője.

Anze Logar szlovén és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter támogatta a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozását.

A miniszterek egybehangzóan fontosnak minősítették a régió országainak gazdasági együttműködését is.

A cseh kezdeményezésre megvalósult tanácskozáson Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia - az úgynevezett Közép-Európai Ötök (C5) - külügyminisztere vett részt.

A miniszterek elsősorban a koronavírus-járvány elleni küzdelem tapasztalatairól, a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásának elősegítéséről, valamint a Keleti Partnerség országaival folytatott együttműködés elmélyítésének a lehetőségeiről cseréltek véleményt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.