2022. május 18., 15:02
Frissítve: 10:18

Korčok nagy bejelentése: Szerdától újra működik Szlovákia kijevi nagykövetsége

Szerdától újra működik Szlovákia kijevi nagykövetsége – jelentette be a kormányülésen Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt).

Ivan Korčok
Fotó: TASR

A miniszter elmondta, a nagykövetségi dolgozók védelmét a különleges egység szakemberei látják el.

Tegnap késő este Kijevbe érkezett a különleges egység szakembereiből és rendőreiből álló csapat. Újraindítottuk a működést, mától nyitva van a nagykövetség"

– tájékoztatott Korčok, és hozzátette, négy biztonsági szakember teljesít szolgálatot Kijevben.

A külügyi tárca vezetőjének tájékoztatása szerint a helyzet még mindig feszült, de a minisztérium politikailag fontosnak tartja, hogy működjön az ország külképviselete Kijevben. Úgy fogalmazott, reméli, hogy rendeződik a helyzet, és az ott dolgozó diplomaták családja is visszatérhet Ukrajnába.

A biztonsági kockázzatok felmérése után, március elején evakuálták a kijevi nagykövetséget. A külügyminisztérium Kijevből Ungvárra helyezte át a külképviselet székhelyét. Szlovákia ezzel a lépéssel akarta megmutatni, hogy továbbra is jelen van Ukrajnában. Az ungvári irodában a Kijevből evakuált alkalmazottak dolgoztak tovább.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.