2022. február 22., 14:02

Korčok: Egyértelmű, hogy Oroszország problémája Ukrajna puszta létezése

Az ukrajnai szeparatista területek elismerésével Oroszország durván megsértette a nemzetközi jogot és a nemzetközi kötelezettségeit - véli Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt), aki szerint Oroszország "súlyos politikai álláspontja", hogy Ukrajnának nincs joga a saját létezéséhez.

Ivan Korčok
Fotó: TASR

Bízik benne, hogy a legfrissebb események hatására a szlovák közvélemény egy része is "önreflexiót" fog gyakorolni.

Egyértelművé vált, hiszen az Orosz Föderáció már nyíltan hangoztatja, hogy a probléma, amely felett nem tud napirendre térni, Ukrajna puszta létezése

- jegyezte meg a külügyminiszter, hangsúlyozva: a probléma egész Európát, így Szlovákiát is érinti. Rendkívül veszélyesnek tartja, ha ún.

történelmi igényekkel igazolnak egy határmódosítást, vagy ezekre hivatkozva tagadják egy európai állam létezését.

Döntésével az Orosz Föderáció de facto negligálja az összes követelését, amelyet az elmúlt hetekben fogalmazott meg a NATO és a tagállamok felé Oroszország biztonságával kapcsolatban

- állapította meg Korčok. Hozzátette:

Moszkva megtagadta az oszthatatlan biztonság elvét, amely szerint a saját biztonságunkat nem lehet más biztonságának rovására biztosítani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn (február 21.) bejelentette: Moszkva úgy döntött, hogy elismeri a kelet-ukrajnai szeparatista entitásokat - az ún. Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot - független államoknak. Franciaország, Németország és az Egyesült Államok vezetői Putyin döntését úgy értékelték, mint a minszki békemegállapodások egyértelmű megsértését, és válaszlépéseket helyzetek kilátásba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kreml lépésére úgy tekint,

mint Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megsértésére.

Ugyanígy vélekedik António Guterres, ez Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) főtitkára is.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.