2022. január 27., 18:31

Korčok célja, hogy a CoFoE nagyobb visszhangot keltsen Szlovákiában

A szlovák külügyminisztérium célja, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) sokkal nagyobb visszhangot keltsen a szlovák politikai térben, és hogy erős legyen a szlovák impulzus az arról szóló vitában, milyen EU-t akarunk. Ezt csütörtökön jelentette ki Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter a Polgári Európa - a CoFoE időközi értékelése című konferencián Pozsonyban.

Ivan Korčok
Fotó: TASR
Nem szabad ugyanakkor elhallgatni, hogy a CoFoE nem gerjeszt akkora figyelmet, mint például az amerikai védelmi megállapodás. De nem Szlovákia az egyedüli ország, ahol a konferencia nem kelt visszhangot, az egész Európai Unióra érvényes ez"

- jegyezte meg Korčok.

Szerinte kár lenne elszalasztani a lehetőséget, hogy beszéljünk az unió jövőjéről, olyan témákat is érintve, mint a munkaerőpiac, a mozgás szabadsága, az egységes piac, az egységes pénznem, a harc a pandémia ellen, a környezetvédelem, a közlekedés, az oktatás, a független média és az újságírók védelme. Külön kiemelte a személyes adatok védelmét, mert úgy véli, azok a technológiai óriáscégek számára egy nagy árucikket jelentenek.

Korčok beszélt arról is, hogy sokan - köztük ő maga is - frusztráltak az EU egységének hiánya miatt. Nagyra értékelte ugyanakkor, hogy az EU "teljesen egységes" az Ukrajna keleti határán kialakult válság kérdésében, amely "az övezet egész biztonsági struktúráját" fenyegeti.

A külügyminiszter szerint a migráció az a téma, amelyről nagyon megoszlanak a vélemények mind Szlovákiában, mind az EU egészét tekintve. A CoFoE-nak azonban pont ez a lényege –

az a képesség, hogy össze tudjuk egyeztetni a nagy terveket és elvárásokat az erőforrások realitásával, valamint a kompromisszumok keresése"

 - zárta a tárcavezető.

A CoFoE keretében 2022 tavaszáig várják az Európai Unió megreformálásával kapcsolatos észrevételeket és ötleteket. A konferencia hivatalos honlapján (futureu.europa.eu) bárki regisztrálhat, és kifejtheti véleményét vagy észrevételeit az EU működésével kapcsolatban. Az Európa jövőjéről szóló konferenciát az Európai Parlament, az EU Tanácsa és az Európai Bizottság szervezi. A polgári panelekben mind a 27 tagállam képviselteti magát, tükrözve az EU demográfiai és társadalmi sokszínűségét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.