2022. július 18., 12:44

Korčok az oktatási támogatások miatt szólt be Magyarországnak

Ivan Korčok külügyminiszter felszólította a magyar felet, tartsa be azokat a szabályokat, amelyekben Magyarország és Szlovákia megegyezett az oktatási támogatásokat illetően 2004-ben.

Ivan Korčok
Fotó: TASR

2011-től Magyarország egyoldalúan megváltoztatta az oktatási támogatások kifizetésének módját, állítja a külügyi tárca. "A Szlovák Köztársaság ezért nem kér semmi mást, csak azt, hogy magyar partnereink tartsák tiszteletben a 2004-es egyezményt" – mondta Juraj Tomaga külügyi szóvivő.

A Denník N szlovák napilap magyar változata arról tájékoztatott, hogy Korčok arra kérte a magyar felet, az oktatási támogatást ne egyéneknek folyósítsa, hanem intézményeknek.

A szlovák oktatási minisztériumnak nincs hivatalos információja a Magyarország által szlovák állampolgároknak folyósított támogatásról. "A nemzetiségi iskolákban a kulturális és nyelvi identitás megőrzésével is foglalkoznak. Ez a sajátos nevelési folyamat a nemzetiségi iskolákban időben és anyagilag is igényesebb. Ezt a nemzetiségi iskolák finanszírozása során is figyelembe vesszük" – mondta a TASR hírügynökségnek az oktatási tárca sajtóosztálya.

"Ha az oktatási támogatást közvetlenül az iskoláknak nyújtanánk, akkor azok a támogatást célzottan tudnák felhasználni, a nemzetiségi oktatási program megvalósítására" – vélekedik a minisztérium.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.