Korčok: A szlovák diplomáciát sem idehaza, sem külföldön nem szabad megkérdőjelezni

2021. április 13., 08:06
ma7 | TASR

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter azt szeretné, ha a kormány tagjai bíznának a szlovák külügyi szolgálatban. Emellett felelősségteljes magatartásra szólította fel a külföldre látogató szlovák politikusokat. Korčok Igor Matovič pénzügyminiszter múlt heti, budapesti útjára reagált, "aki a tárgyalásokról kizárta a szlovák nagykövetség képviselőit" - írja a TASR.

Fotó: Facebook

Korčok szerint a jelenlegi és a volt diplomaták a hétfői felhívásukkal arra reagáltak, hogy megkérdőjeleződött a szlovák diplomácia integritása, amely a pártatlanságra és a belpolitikától való távolságtartásra épül.

Hozzátette: Szlovákiának erős diplomáciára van szüksége, amelyet sem idehaza, sem külföldön nem szabad megkérdőjelezni.

Jaroslav Naď védelmi miniszter kijelentette: múlt héten több „nagyon szerencsétlen megnyilvánulás” is eljutott hozzá Matovič útjával, illetve a külügyi szolgálat megkérdőjelezésével kapcsolatban.

Számomra teljesen egyértelmű, hogy bármilyen, miniszteri vagy képviselői szintű tárgyalásra - amennyiben hivatalos tárgyalásról van szó – a megfelelő diplomáciai kísérettel együtt kell sort keríteni”

– hangsúlyozta.

Korčok ismét elhatárolódott Gyimesi György, az OĽANO parlamenti képviselőjének állításaitól, aki korábban hungarofóbnak titulálta őt és Martin Klus (SaS) külügyi államtitkárt is. „Én az állam érdekében járok el” – hangsúlyozta Korčok. Gyimesi fellépését szokatlannak tartja Juraj Krúpa, az OĽANO képviselője is.

Kövesse facebook oldalunkat is!