lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2020. augusztus 24., 18:14

Korčok: A fehérorosz nagykövet döntése tiszteletet váltott ki

Igor Lescsenya, Fehéroroszország szlovákiai nagykövetének döntését Szlovákiában és külföldön is nagy tisztelet övezi. Ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter közölte hétfőn, miután fogadta a távozó nagykövetet.

Fotó: TASR

Korčok megköszönte a nagykövet eddigi munkáját Szlovákiában.

A fehérorosz nagykövet története azt igazolja, hogy a diplomaták is kerülhetnek olyan határhelyzetbe, amely nem teszi számukra lehetővé, hogy a saját országukat képviseljék. Így értelmezem a fehérorosz nagykövet döntését, amely Szlovákiában és az ország határain túl is nagy tiszteletet váltott ki

– közölte az állásfoglalásában, amelyet a minisztérium sajtóosztálya küldött el a TASR-nek.

A külügyminiszter szerint a fehéroroszországi helyzet nem közömbös a számunkra, ugyanakkor Szlovákia egyértelműen állást foglalt az ügyben. Az erőszak azonnali megállítását és az alapvető emberi és szabadságjogok betartását követeljük, ezenkívül a fehérorosz elnökválasztás megismétlését, a megfelelő nemzetközi normák betartását, és a politikai dialógus elindítását a fehérorosz hivatalok és az ottani társadalom között

– hangsúlyozta.

Lescsenya a sajtónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy

Fehéroroszországban nem lát „pontos vezetőket, akik megmondanák a népnek, hogy merre vezetik azt”. Egyúttal arra kéri a fehérorosz kormányt, hogy vizsgáljon át minden olyan nyilatkozatot, amely az emberek ellen elkövetett erőszakról szól. Szerinte létre kellene hozni egy bizottságot a kormánypártiak, a kormányellenesek, a biztonsági egységek, az ügyészség és az orvosok képviselőiből. A leköszönő nagykövet egyúttal hangsúlyozta, hogy annak, ami Fehéroroszországban történik, semmilyen geopolitikai alapja nincs. Szerinte az országnak jó viszonyban kell lennie az EU-val, az Amerikai Egyesült Államokkal és más nagy játékosokkal is.
Lescsenya kedden (augusztus 18.) kérvényezte felmentését, miután szolidaritást vállalt azokkal a fehérorosz polgárokkal, akik az augusztus 9-i elnökválasztás állítólag meghamisított eredményei, illetve Aljakszandr Lukasenka elnök újbóli megválasztása ellen tüntettek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.