2021. május 25., 15:57

Konzervatív újságírót agyonlőni nem kell félnetek, jó lesz!

Arpád (sic!) Soltész nevét a vérnyomására érzékeny, nemzetben gondolkodó felvidéki magyar olvasó évekkel ezelőtt legfeljebb csak felkapcsolt villanynál ejtette ki, mára azonban Soltész publicisztikája az öncélú provokáláson kívül nem sok egyébbel szolgál. Megöregedett, elfáradt, nem csoda, hogy vagdalkozik. Most például azzal, hogy golyó általi halállal fenyeget konzervatív újságírókat.

arpád soltész
Arpád Soltész, egy humoros ember.
Fotó: TASR/AP

Matej Gašparovič a konzervatív Denník Štandard újságírója hosszú cikket közölt arról, hogy a korábban Soltészt és őt is alkalmazó Ján Kuciak Oknyomozó Centrum (sőt, Soltész egyike az alapítóknak) milyen nyugatról ismerős, progresszív politikai motivációk mentén végzi a munkáját. Soltésznál leginkább az verte ki a biztosítékot, hogy a korábban a centrumnak dolgozó Gašparovič nekimegy egykori kenyéradó gazdájának. 

A szlovák zsurnalisztika Balázs Palija (a személyeskedő megjegyzést remélem megbocsájtja az olvasó, de ha gyilkossággal lehet viccelni, akkor talán frizurákkal is) azonban nem fáradt azzal, hogy cáfolja volt kollégája állításait.

Követőivel inkább azon kezdett el poénkodni, a Gašparovičhoz hasonló, liberális kánonból kibeszélő újságírókat milyen eszközökkel lehetne visszaterelni a helyes útra. Soltész egyik követője például azzal poénkodott, hogy a "végzetes hülyeségre" 5,56-tól 12,7 milliméterig terjedő kaliberű "vakcina" jelenthet gyógyírt. A Kuciak-gyilkosság országában ilyesmivel viccelni már eleve ízléstelen dolog, de az, hogy a meggyilkolt újságíró nevét viselő oknyomozó csoport egyik volt vezetője, jelesül Soltész még lájkolja is ezt a kommentet, majd hozzáfűzi, hogy a 12,7 mm-es vakcina inkább elefántoknak való,

túlmegy azon a határon, amelyet szó nélkül lehet hagyni! Még akkor is, ha épp egy liberális újságíró követi el ezt a baromságot.

A teljes kommentfolyam most is elérhető Soltész Facebook-oldalán. Érdemes átfutni, szépen szemlélteti a liberális befogadószellemet. 

Gašparovič természetesen később megkereste Soltészt, ugyan mondja már el, korábbi kollégájaként miként tartja elfogadhatónak, hogy a meggyilkolásán viccelődnek, de az nem kívánt reagálni, nagy bátran csak annyit közölt, nem szeretné, ha Gašparovič bármikor a jövőben megkeresné őt. Soltész egyébként a Kuciak nevét viselő oknyomozó csoportot irányító PT elnökeként szerepelt a csoport honlapján, majd amikor Gašparovič rákérdezett erre a PT munkatársainál, eltüntették Soltész nevét a honlapról, a Štandard újságírója még egy perrel való fenyegetést is kapott a nyakába.

Érdemes leszögezni, Soltész és társai ostoba poénkodása nem amiatt érdekes vagy figyelemreméltó, mert Gašparovič élete valós veszélyben lenne. Erről szó sincs. Egy normális országban talán cikket sem érne ez az egész. Ami igazán felháborító az az, hogy magát a sajtószabadság és a liberális, független-objektív újságírás letéteményeseinek beállító figurák szó nélkül hagyják az ilyesmit. Soltész öncélú baromsága egy olyan országban, ahol gyakorlatilag rendszerváltozást idézett elő egy újságíró meggyilkolása, megengedhetetlen. Mégsem látjuk, hogy a DenníkN, az aktuality.sk vagy a Sme újságírói tiltakoznának, elhatárolódnának, uram bocsá', akár beszélnének(!) erről az egészről. Bocsánatkérésről pedig még beszélni is felesleges.

Ez a kettős mérce az, ami igazán felháborító. Soltész csak azt adja, mi lényege...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.