2020. június 27., 13:31

Könyvgyűjtés: Hogy a leégett zétényi könyvtár újra éledjen

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Selye János Egyetem Könyvtára és a gyűjtőkönyvtárak közösen szerveznek könyvgyűjtést a leégett zétényi könyvtár javára.

Médialapozó
Zétény könyvtára tele volt élettel

Mint ismeretes, ez év májusában leégett a Tőketerebesi járásban található 800 lelkes Zétény község kultúrháza, benne a községi hivatal és a könyvtár termeivel. Tűzbe veszett a könyvtár teljes könyvállománya.

Erről hallva Kecskés Ildikó az SZMKE elnöke rögtön a tettek mezejére lépett, hogy mire a zétényiek felújítják az épületet, a könyvtár is tele lehessen könyvekkel. Megbeszélte az akciótervet az elnökséggel és szervezni kezdték a gyűjtést.

Mint a gyöngysor úgy fog majd összeállni az adomány
Örömömre szolgált, hogy a megszólított könyvtárak mindegyike vállalta a gyűjtőpont szerepét. A könyvtárak maguk is adományoznak a könyvállományukból, de magánszemélyek könyvadományait is várják. Hogy Zéténybe jó állapotban lévő könyvek kerüljenek és kiszűrjük a duplapéldányokat, a gyűjtőkönyvtáraktól kapott listákat összevetjük, és visszaigazoljuk a könyvtáraknak, melyek azok a könyvek, melyeket dobozban, felcímkézve összegyűjtünk majd tőlük

– avat be az elnökasszony a gyűjtés részleteibe.

Hozzátette, a Selye János Egyetemi Könyvtár Juhász György rektor megbízásából már felajánlott ötszáz könyvet a községnek, de Hodossy Gyula a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke is felajánlott ezer kötet felvidéki és magyarországi kortárs irodalmat.

A cél minimum 5 000 darab, jó állapotú, hasznos könyv összegyűjtése.

Arra kérik a széles nyilvánosságot, hogy aki teheti, juttassa el könyvadományát az alábbi jegyzékben felsorolt gyűjtőkönyvtárak valamelyikébe. Kérik, kizárólag jó állapotban lévő, úgymond tiszta könyveket adományozzanak. Főként a magyar nyelvű gyermek-, ifjúsági, felnőtt szép és ismeretterjesztő irodalmat várják.

A gyűjtés időtartama: 2020. július 1-től 2020. szeptember 5-ig, a gyűjtőkönyvtárak nyitvatartási ideje alatt.

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elérhetősége: Kecskés Ildikó szmke2004@gmail.com, 0905219 428

 

+2 kép a galériában
Megosztás