2023. október 27., 17:38

Komoly átalakítások várhatók a rendőrségi hierarchiában

Novembertől megszűnnek a Rendőri Testület rendőrfőkapitány-helyettesi tisztségei.

Vajon megmarad a funkcióban?
A belügyminiszter Rastislav Polakovičot ideiglenes országos rendőrfőkapitánnyá nevezte ki
Fotó: Facebook

Erről Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a frissen kinevezett belügyminiszter döntött.

Mindkét rendőrfőkapitány-helyettest más tisztséggel bízták meg. Ugyanakkor létrehozzák a migrációval, az operatív feladatokkal és a szolgálatok irányításával foglalkozó rendőrfőkapitány-helyettesi funkciót.

A Határvédelmi és Idegenrendészeti Hivatal igazgatójának helyettesítésével a miniszter Jozef Masnicát bízta meg, aki már hosszú ideje tölti be a besztercebányai Határvédelmi és Idegenrendészeti Igazgatósága igazgatói tisztét. Ennek oka, hogy a  Hivatal jelenlegi igazgatója, Robert Gucký, akinek lejár a megbízatása már egy idő óta nem látja el a feladatát.

A tárcavezető ideiglenesen felfüggesztett hat rendőrt az állami szolgálat ellátása alól. A rendőrségi törvénynek arra a cikkelyére hivatkozva döntött így, amely szerint fel kell függeszteni azt a rendőrt, aki alaposan gyanúsítható valamilyen bűncselekmény elkövetésével.

Az érintett rendőrök, az ún. Čurilla-csoport jogi képviselője, Peter Kubina ezt a parancsot érvénytelennek nevezte. A közösségi oldalán közzétett indoklása szerint egy ilyen lépés, tekintettel az illetők védett bejelentők státuszára csak a Bejelentők Védelmi Hivatalának jóváhagyása alapján rendelhető el. Ilyesmire azonban nem került sor. Ezért a parancs kiadását a közszereplő jogkörével történt visszaélés nyilvánvaló esetének nevezte. Ez egyértelmű válaszcsapás, ami nincs semilyen összefüggésben az ellenük folyó büntető eljárás fejleményeivel.

Zuzana Dlugošová, a Bejelentők Védelmi Hivatalának elnöke elmondta, hogy a héten nem érkezett jóváhagyás iránti kérelem egyetlen munkáltatótól sem. Mint hozzátette:

Egy ilyen lépés egy védett bejelentő ellen a mi hivatalunk jóváhagyása nélkül a törvény értelmében érvénytelen. Abban az esetben, ha a munkáltató a mi engedélyünk nélkül hoz egy ilyen döntést, akár pénzbírsággal is sújtható."

A belügyminisztérium közölte, hogy péntektől a Rendőri Testület vezetésével ideiglenesen Rastislav Polakovič rendőrfőkapitányt bízták meg, aki a menesztett Hamran István helyére került.

Az ideiglenesen kinevezett új országos rendőrfőkapitány 23 éve dolgozik a rendőrség állományában. Legutóbb - 2021 óta - az Ólublói járási rendőrkapitányság igazgatóhelyettesének  tisztségét látta el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.