Kollárt biztosította a belügyminisztert, hogy speciális csapat vizsgálja ki a korrupciós ügyek feltárása körüli eseteket

2021. május 30., 12:32
ma7 | TASR

A parlament elnöke, Boris Kollár (Sme rodina) szerint a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) információit bizalmasan kell kezelni, egy különleges csoport foglalkozik majd ezzel. Boris Kollár ezt a TA3 politikai vitaműsorában jelentette ki.

Boris Kollár
Fotó: Tasr

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter is biztosította Kollárt erről. A házelnök elmondta,

alaposan ki kell vizsgálni az ügyet, ezért indokolt, hogy mindezt szakértők tegyék.

2021. május 29., 15:22

Dagad a botrány: Kiszivárgott a SIS-székházi titkos tárgyalásról készült jelentés

Amiről két ember tud, az már nem titok. Amiről egy egész parlament, az meg már fenn is van az interneten...

Elmondása szerint nem akar bírót vagy ügyészt játszani, hanem a kompetens szerveket kell bevonni. Kollár elmondta, hogy személyesen a belügyminiszter biztosította őt, hogy felállít egy vizsgálóbizottságot.

A parlament elnöke elmagyarázta, hogy a legfelsőbb alkotmányos tisztviselőkhöz jogosultak ismerni a titkos információkat. Ezért is volt a szükség a titkos találkozóra, mert az illetékesek már régóta aggasztó híreket kaptak.

Boris Kollár szerint a SIS titkos ülésen olyan információk hangzottak el, amelyek nem nyilvánosak, ezért sem említett neveket abban a jelentésben, amelyet a parlamentben olvasott fel. Elmondása szerint az egyes képviselőnek joga van ilyen a szigorúan titkos információk megismeréséhez, de ezek a parlamenti ülésteremben nem hangozhatnak el, mert akkor törvényt sértenének.

Május 17-én a SIS székházában legalább tíz politikus, köztük a legfontosabb közjogi méltóságok (Eduard Heger kormányfő maga is megerősítette részvételét) találkoztak. A napvilágot látott információk szerint arról tárgyaltak, lehetséges-e, hogy valakik a rendőrség vagy a SIS köreiből manipulálják a legjelentősebb korrupciós ügyekben zajló nyomozásokat. A sajtóban az is megjelent, hogy a találkozón az őrizetbe vett egykori SIS-vezér, Vladimír Pčolinský ügye is felmerült. Heger ezt határozottan tagadta, de annyit elárult, a találkozót ő kezdeményezte.

Kövesse facebook oldalunkat is!