2021. szeptember 21., 18:45

Kollár szerint olyan emberek kerülnek pozícióba, akik vagy nem kompetensek, vagy bármire képesek

Ha a koalíciós partnerek kizárják a Sme rodina mozgalmat a kormánykoalícióból, a mozgalom tiszteletben fogja tartani a döntést - nyilatkozta Boris Kollár, a mozgalom vezetője.

kollár
Fotó: TASR
Boris Kollár pártja vált a koalíció Achilles-sarkává

Szavai szerint a büntetőtörvénykönyv 363. paragrafusának eltörlése és „az ügyészség felosztása főügyészségre és különleges ügyészségre, vörös vonal a Sme rodina számára". Hozzátette, hogy ha a koalíció nem hagyja jóvá az állami bérlakások építését, ők maguk is kiléphetnek a koalícióból.

A volt miniszterelnök közölte velünk, hogy ha nem támogatjuk a tisztogatást, el tudják képzelni a kormányzást a Sme rodina mozgalom nélkül is. Mi ezt tiszteletben tartjuk, és ha kizárnak bennünket, minden gond nélkül elmegyünk és ellenzékbe vonulunk.

De ha nem zárnak ki, nagy a valószínűsége, hogy magunktól is elmegyünk, ha nem megy át a bérlakásról, vagy a végrehajtási amnesztiáról szóló javaslat" - mondta Kollár a sajtótájékoztatón.

Kollár üdvözölte, hogy megszüntették a Denník N újságírói elleni büntetőeljárást. „Azért van a főügyész, hogy ha valami törvénytelen vagy helytelen történik az előkészítő eljárás során, a 363. paragrafus alkalmazásával vagy utasítás kiadásával közbe tudjon lépni" - mondta, és hozzátette, hogy ez is egy példa a főügyészség helyes lépésére.

A parlament elnöke felvetette, nem biztos, hogy megfelelő a Dušan K. volt különleges ügyészre kiszabott 14 éves börtönbüntetés az 50 ezer eurós kenőpénz elfogadása miatt.

Szerinte az embereket meglepte, hogy 50 ezer euró elfogadásáért ilyen büntetést kapjon valaki, „itt vannak a vezeklő tanúk, akiket 25 éves büntetés fenyegetett, és hirtelen csupán felfüggesztettre ítélik őket, pedig milliókat loptak". Kollár hozzátette, nem akarja védeni Dušan K.-t, de a másik oldalon is igazságtalanságot lát. Szerinte az emberek nem érzik, hogy alapvetően igazságot szolgáltatnak mindenkinek.

Kollár szerint az a probléma, hogy olyan emberek kerülnek pozícióba, akik vagy nem kompetensek, vagy „bármire képesek”, ami szerinte káoszhoz vezet.

Megismételte, hogy a Sme rodina nem lesz tagja annak a munkacsoportnak, amely a bűnüldöző szervekkel foglalkozik. Ugyanakkor hozzátette, jónak tartja a csoport néhány korábbi javaslatát.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!