2022. január 17., 16:01

Kollár óvatosan áll a DCA megállapodáshoz

A Sme rodina mozgalom számára az Egyesült Államok és Szlovákia közötti védelmi megállapodással összefüggésben az a legfontosabb, hogy a külföldi katonák és atomfegyverek szlovákiai jelenlétéről továbbra is a parlament dönthessen. Ezt Boris Kollár, a parlament és a Sme rodina elnöke jelentette ki, miután hétfőn találkozott Zuzana Čaputová államfővel és Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnökkel.

Boris Kollár
Fotó: TASR

Kollár elmondta, következő frakcióülésre meghívták Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi minisztert és Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminisztert, hogy válaszoljanak a képviselők kérdéseire.

"Ha ezt a szerződést alá is írjuk, minden katonát, aki Szlovákiába jönne, a parlamentnek ratifikálnia kell. Ha ez így szerepel a szerződésben, akkor nincs gondunk" - szögezte le Kollár. Azt is kéri, hogy tegyék egyértelművé: bármilyen nukleáris fegyvert csak az SZK Nemzeti Tanácsa beleegyezésével lehet Szlovákiába szállítani. Amennyiben mindezt garantálni tudják, Kollár egységes fellépést ígér az ügyben. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy három-négy képviselő a szavazáskor tartózkodni fog.

A legfőbb közjogi méltóságok hétfői találkozóján terítékre került a világjárvány és a kárvallottak szociális támogatása is. Az államfő ezekben a kérdésekben Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszterrel is egyeztetni fog.  

A kormány szerdán (január 12.) megszavazta a Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok közötti, védelmi együttműködésről szóló megállapodást (DCA). A dokumentumot - amely lehetővé tenné az amerikai fegyveres erők számára a Malacky-Kuchyňa és a Sliač katonai repülőterek, esetlegesen más létesítmények használatát is - annak aláírása után még jóvá kell hagynia az SZK Nemzeti Tanácsának, és ratifikálnia kell az elnök asszonynak is. A kormány tagjai kijelentették, hogy a megállapodás nem veszélyezteti az SZK szuverenitását és függetlenségét.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!