Kollár is elmagyarázta, hogy miért nincs ok a kormány lemondására

2021. május 27., 08:00
ma7 | TASR

A csúcstalálkozón, melyre a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) épületében került sor, nem kerültek szóba aktuális, lezáratlan ügyek és Vladimír P., a titkosszolgálat volt vezetője sem. Zuzana Čaputová államfő és Eduard Heger (OĽANO) kormányfő tehát igazat mondtak, jelentette ki a szerdai rendkívüli ülésen Boris Kollár (Sme rodina) házelnök, cáfolva az ellenzék állításait. Kollár megerősítette, hogy az SIS a találkozón súlyos információkat osztott meg velük.

Boris Kollár
Fotó: TASR

Azt nem részletezte, hogy ezek az információk, illetve a képviselőknek felolvasott jelentés a jelenlegi, vagy az előző kormányt érintik-e, illetve hogy milyen időszakra vonatkoznak. Hozzátette: nagyon súlyos ügyekről van szó, melyekkel az illetékes szerveknek kell foglalkozniuk.

Azt, hogy nem aktuális ügyekkel foglalkoztak a találkozón, Kollár szerint a parlamentben Michal Aláč, az SIS jelenlegi igazgatója is megerősítette.

Az elhangzott információk a házelnök szerint nem indokolják a kormány lemondását. Kizárta, hogy ezekhez az ügyekhez a miniszterelnöknek bármi köze lenne. Hangsúlyozta, hogy a kormányfő nem szólhat bele a bűnüldöző szervek munkájába. A szóban forgó ügyek kivizsgálása a belügyminisztérium felügyelő szervének hatáskörébe tartozik. Kollár meggyőződése, hogy ez utóbbi cselekedni fog, ezért véleménye szerint nem kellene feleslegesen felkorbácsolni a kedélyeket, megosztani a társadalmat, illetve támadni az államfőt és a miniszterelnököt.

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki Smer-SD újabb rendkívüli ülést kezdeményezne, megjegyezte, hogy azt a koalíció valószínűleg már nem nyitná meg. Hozzátette: Robert Ficónak, a Smer-SD elnökének "gyermeteg" elképzelése van arról, hogyan működik az őrizetesek szabadon bocsátása.

A parlament szerdán zárt ajtók mögött ülésezett. A rendkívüli ülést a Smer-SD kezdeményezte. Az ellenzéki párt felszólította a kormányfőt, hogy tájékoztassa a képviselőket az SIS-beli találkozóról.

A május 17-i találkozón mintegy tízen vettek részt, köztük a legfőbb közjogi méltóságok is. A megbeszélés témája állítólag az a gyanú volt, hogy manipulálhatták néhány nagy korrupciós ügy kivizsgálását, ezzel összefüggésben kerülhetett szóba Vladimír P., az SIS volt főnökének ügye is. A kormányfő cáfolta ezt az értesülést, de azt elismerte, hogy ő kezdeményezte a találkozót, abból a célból, hogy a köztisztviselők részletesen megismerhessenek bizonyos hírszerzéssel kapcsolatos információkat.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!