2022. március 27., 13:21

Kollár: Az államnak egyedül kellene kezelnie a menekültválságot

Az államnak képesnek kell lennie a menekültválság kezelésére - mondta a parlament elnöke, Boris Kollár a TA3 hírtelevízió A politikában című vasárnapi vitaműsorában - hozzátéve, hogy a Sme rodina tartózkodni fog a Roman Mikulec visszahívását kezdeményező parlamenti szavazás során.

Boris Kollár
Fotó: TASR

A Sme rodina elnöke úgy gondolja, hogy a menekültválság kezelését magáncégek kezébe adó belügyminiszternek a nyilvánosság és a kormánykoalíció előtt is meg kell magyaráznia döntését.

„Nem szorgalmazom Mikulec visszahívását. Az OĽANO elnökének, vagy a párt képviselői klubjának a dolga a kérdésben dönteni.

Egyértelműen nem fogok segíteni az ellenzéknek abban, hogy meneszthessék

- hangsúlyozta Kollár.

Megismételte, hogy a belügyi tárca vezetőjének visszahívására kezdeményzett rendkívüli parlamenti ülésre szerdán, március 30-án kerül sor. „A bírósági reformról, az úgynevezett bírósági térképről és az építési törvényről is meg voltunk egyezve, de szerdára kellett átnapolni ezeket a pontokat, mivel egy koalíciós párt részéről még voltak fenntartások“ - jegyezte meg.

A parlmanet elnöke azt állítja, hogy

Mária Kolíková igazságügyi miniszterrel megegyeztek a bírósági térkép legújabb változatát illetőleg,

az egyik koalíciós partnernek vannak még gondjai néhány kerületi bíróság kapcsán.

„Mi már megegyeztünk a közigazgatási, a járási és a kerületi bíróságokkal kapcsolatban. Kolíková részéről ez egy nagy kompromisszum volt, ugyanakkor nekünk is engednünk kellett“ - mondta. A megegyezés szerint Pozsonyban nem egy városi bíróság jönne létre, hanem négy speciális, a Sme rodina pedig a kassai városi bíróság felállításának kérdésében engedett.

Csak a Patriot kiépítése után adjuk tovább az S-300-as rendszert

Az S-300-as légvédelmi rendszert csak akkor szabad átadni Ukrajnának, ha Szlovákia már rendelkezni fog a Patriot rendszerrel - mondta Kollár. Üdvözölte, hogy az ország keleti határai NATO-erőkkel lesznek megerősítve. Támogatja azt is, hogy Szlovákia a bruttó hazai termék 2%-át fordítsa az ország védelemére és a hadseregre.

Kollár a háztartásokat is támogatná

Boris Kollár úgy gondolja, hogy a kormánykoalíció minden lehetőt megtesz a szlovákiai háztartások támogatása érdekében, hogy azok megbirkózhassanak az áruk és szolgáltatások árának növekedésével. Mivel az árak emelkedése magasabb adóbevételt is jelent az ország számára, ezért Kollár elképzelése szerint a forgalmi adó pluszbevételét kellene visszatéríteni az embereknek. Úgy gondolja, hogy

elsősorban a veszélyeztetett csoportokat, a gyermekeiket egyedül nevelő anyákat és a nyugdíjasokat kell támogatni.

Nem az orosz gáz NEM-re

A Sme rodina elnöke határozottan elutasítja azt az elgondolást, miszerint Szlovákiának azonnal le kellene válnia az oroszországi földgáz- és kőolajvezetékekről.

„Kell lennie alternatívának, hogy dönteni és választani lehessen, kitől szeretnénk a jövőben megvenni a kőolajat és a földgázt“ - hangsúlyozta Kollár.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.