Kollár: a szlovákoknak nem kellene szégyenkezniük a történelmük miatt!

2021. június 7., 19:26
ma7

Ma van a szlovák nemzet memorandumának 160. évfordulója, melynek alkalmából Boris Kollár házelnök Turócszentmártonban mondott beszédet. Kollár arról beszélt a rendezvényen, a szlovákságnak nincs mit szégyellnie saját történelmén. 

kollár
Fotó: TASR/AP

Kollár igen érdekes történelemszemléletről tett tanúbizonyságot, ugyanis arról beszélt, az "összes szlovák politikai párt" részt vett a memorandum 1861-es megalakulásában. A parlament elnöke szerint 1993. január elsejéig, a modern szlovák állam megalakulásáig kellett várniuk arra, hogy sikerrel járjanak.

A szlovákoknak nem kellene szégyenkezniük saját történelmük miatt. Nem kell miért szégyenkezni, épp ellenkezőleg. Büszkeséggel kell, hogy eltöltsön minket és emlékeznünk kell jelentős mérföldköveire. A múltunkat őseink erőfeszítései motiválták, a jövőnket nekünk kell formálnunk. 

Marián Gešper, a Matica Slovenská elnöke még furcsább párhuzamot vont, ugyanis ünnepi beszédében kijelentette, a modern Szlovákia minden intézménye, a kormány és a köztársasági elnöki hivatal is a memorandum követelésein nyugszik.

A szlovák nemzet memorandumáról IDE KATTINTVA olvashat bővebben.

Kövesse facebook oldalunkat is!