2021. április 16., 14:58

Kolíkováék bizottsága úgy értékeli, Lučanský valóban öngyilkos lett

Milan Lučanský volt rendőrfőkapitány halálát vizsgáló bizottság nem állapított meg olyan körülményt, amely arra utalna, hogy az áldozat nem sajátkezűleg vetett véget életének - tájékoztatott Tomáš Čitbaj, a bizottság elnöke.

Fotó: TASR

A bizottság elnöke hozzátette, 14 képviselő szavazott a jelentés elfogadása mellett. Marian Kotleba (ĽSNS) és Denisa Saková (független) ellene voksolt. Marián Saloň (Smer-SD) nem szavazott.

„A bizottság nem talált olyan tényt, amely alapján megkérdőjelezhetők lennének az igazságügyi miniszter és az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) volt főigazgatója által közölt információk, amelyek szerint a halál oka öngyilkosság"- mondta Čitbaj.

Čitbaj közölte, a bizottság a ZVJS által rendelkezésre bocsátott dokumentumokból és videófelvételekből indult ki. „A bizottság meghallgatta a ZVJS minden olyan tagját, aki kapcsolatban állt Milan Lučanskýval, beleértve az egészségügyi személyzetet is" - tette hozzá az elnök, és elmondta, a bizottság nem férhetett hozzá az orvosi dokumentációkhoz és a bűnügyi aktákhoz.
„Nem találtunk arra utaló körülményeket, hogy Lučanský szemsérülését egy másik személy okozta volna" - mondta Norbert Moravanský igazságügyi orvos szakértő.

A volt rendőr-főkapitány tavaly december 9-re virradóra sérült meg a cellájában. Čitbaj hozzátette: később, a kórházban, a műtét után Lučanský könnyebben megsérült, miután kiesett egy kerekesszékből. Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter hozzátette, nagyon komolyan veszi a bizottság által levont következtetéseket.

„Meggyőződésem, hogy a ZVJS lelkiismeretesen végzi a munkáját, aminek köszönhetően mi többiek nyugodtan alhatunk" – mondta Kolíková. Hozzátette, a zárójelentést még pénteken nyilvánosságra hozzák. „Nem hiszem, hogy felmerülnének olyan tények, amelyek kétségbe vonnák a büntetőeljárás célját" - mondta a miniszter.

Mintegy húsz tagja volt annak a független ellenőrző bizottságnak, amely Lučanský halálának és korábbi sérülésének körülményeit vizsgálta. A politikusok mellett szakértők is voltak a bizottsági tagok között. A volt rendőr-főkapitány 2020. december 30-án halt meg, miután 2020. december 29-én öngyilkosságot kísérelt meg az eperjesi (Prešov) börtönben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.