2023. január 24., 15:50

Kolíková szerint csak parlamenti határozattal lenne lerövidíthető a választási ciklus

Mária Kolíková (SaS) képviselő, volt igazságügyi miniszter javaslata szerint csak parlamenti határozattal lenne lerövidíthető a választási ciklus, az ilyen javaslat beterjesztését legalább a törvényhozás ötödének, vagyis 30 képviselőnek kellene támogatnia.

Mária Kolíková
Fotó: TASR

Kolíková az alkotmánymódosításról szóló vitában terjesztette elő a javaslatot, rajta kívül még 20-an jelentkeztek felszólalásra, több módosító indítvánnyal.

Ez jobb megoldás, mint az eredeti előterjesztés, amely szerint népszavazás útján is lerövidíthető a parlamenti ciklus. Az pedig megfelelő biztosíték a politikai visszaélések ellen, hogy a képviselők legalább ötödének kell támogatnia a javaslat beterjesztését

– érvelt Kolíková.

Javaslata szerint

a határozatnak azt is tartalmaznia kellene, mikor kerül sor az új választásra, és azt a határidőt, ameddig a házelnöknek azt ki kell hirdetnie.

Kolíková javaslata a jelenlegi választási rendszer Alkotmányba foglalását is tartalmazza, eszerint marad az arányos választási rendszer és az országos választási lista.

Ľuboš Blaha (Smer-SD) szerint mindez a demokrácia megcsonkítása, kifogásolja, hogy népszavazással nem lenne lerövidíthető a választási ciklus. Erik Tomáš (frakció nélkül) szintén ezt, valamint a választási rendszerre vonatkozó javaslatot bírálta. Tomáš szerint a kormánykoalíció be akarja betonozni magát és ignorálja a régiókat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.