2021. május 10., 10:29

Kolíková bírja a miniszterelnök bizalmát, a kormány is megtartaná őt

Mária Kolíková igazságügyi miniszter több órán keresztül tárgyalt tegnap este nyolc után a miniszterelnökkel. Megkapta az OĽaNO pártjának kifogásait, amire elkészítette a válaszokat. A mai online kormányülésen döntöttek, a kormány nem ért egyet Márii Kolíkovej (Za ľudí) igazságügyi miniszter visszahívásával.

Mária Kolíková
Fotó: TASR

A kormány a miniszter visszahívására tett képviselői javaslatot, a jelenlegi politikai harc megnyilvánulásának tartja. És egyben kiemelik a javaslattevők tartalmi ürességét, illetve azt, hogy a javaslat komoly támadás a jogállamisági elvek ellen.

Az igazságügyminiszter elleni bizalmatlanság kifejezésének első oka az állítólagos szakmaiatlanság. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a szlovák kormány tisztában van azzal, hogy az igazságszolgáltatási környezet megtisztítása, az igazságügyi folyamatok működőképessé tétele ellentétben áll a javaslattevők érdekeivel, de a Szlovák Köztársaság kormánya nem képes elfogadni ezt a céltudatos eljárást

- áll a kormány véleményében.

Arra hivatkoznak, hogy

a korábbi kormányok idején a petíció benyújtóinak aktív közreműködésével tömegesen sikkasztották el az állami forrásokat,

és a hatékony igazságszolgáltatás szempontjából rendkívül fontos, hogy az igazságszolgáltatási környezet elvégezze a szükséges reformokat, modernizációt és szakosodást.

A bizalmatlanság kinyilvánításának másik okaként az igazságügyi minisztert vádolják, miszerint hazudik "Milán Lučanský tábornok tragikus halála vagy Ľubomír Krivočenko ügyvéd halála" kommentálásakor. A kormány elutasítja és elítéli az ezekkel az eseményekkel való politikai visszaélést, valamint az ellenséges érzelmek terjesztésére irányuló erőfeszítéseket.

Az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésnek hétfőn kell kezdődnie. Kolíková visszahívására vonatkozó javaslatot az ellenzék nyújtotta be. A Smer-SD vezetője, Robert Fico tiszszerint, ennek oka az Elektronika cég üzleti tevékenységével kapcsolatos gyanú lehet, amelyben Kolíková érintett. Főleg az Elektronika társulat RTVS-szel vagy az Nová Scéna Színházzal kötött szerződéseit kifogásolja. Az RTVS és az Elektronika közötti szerződéses kapcsolatokat az RTVS Tanácsának is ellenőriznie kell. A Hlas-SD párt független képviselői már kijelentették, hogy Kolíková visszahívása mellett fognak szavazni.

A koalíció megtartaná a minisztert, bár az OĽANO klubon belül még  "véleménykülönbség" van, de az ellenzékkel nem fognak szavazni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.