2021. július 14., 11:23

Kolíková az Alkotmánybíróság döntéséről: Szeretné tudni, miben hibáztak

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter feltételezi, hogy a Szlovák Alkotmánybíróság (Ab) felfüggeszti a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) határrezsimről szóló rendeletének érvényességét. Ez utóbbi értelmében a külföldről hazatérő, beoltott személyek mentesülnek a karanténkötelezettség alól. A miniszter asszony erről a szerdai kormányülés előtt beszélt.

Mária Kolíková
Fotó: TASR

Kolíková hangsúlyozta: ha az Ab valóban felfüggeszti a határozatot,

látni akarja az indokokat, hogy tudja, miben hibáztak.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormányt és a többi illetékes szervet gyakran sürgeti az idő, amikor hasonló döntéseket hoz, így természetesen előfordulhatnak hibák. A miniszter asszony szerint az Ab várhatóan szerda délután jelenti be a rendelettel kapcsolatos döntését.

Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) kijelentette: arról, hogyan fognak változni a határokra vonatkozó intézkedések, csak azután beszélhet, hogy látta az Ab döntését és az indoklást. "Az egészségügy-minisztérium jogászai készek reagálni" - tette hozzá.

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter szerint az Ab súlyos döntést hozott. Hozzátette: meg kell várni a határozatot és az indoklást, ezután beszélhetnek arról, mit fog ez jelenteni a gyakorlatban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!