2021. szeptember 22., 18:36

Köhög és náthás a gyermeke? Csak semmi pánik!

Még három hete sincs, hogy iskolába jár, de már folyik az orra, köhécsel… Az utóbbi napokban több szülő is arról számolt be, alig kezdődött el az új tanév, gyermeke máris megbetegedett. A koronavírus-járvány miatt természetesen még az átlagosnál is nagyobb riadalmat keltenek ezek a tünetek. S a szülők még körültekintőbbek igyekeznek lenni, a gyermeket otthon, megfigyelés és házi kúrálás alatt tartani, esetleg felkeresni az orvost, és ha felmerül a covid gyanúja, le is tesztelik őket. De tudunk olyan szülőről is, aki miután negatív lett fia teszteredménye, az allergológustól kért igazolást, azt vitte be az iskolába az időnkénti köhögés „magyarázatára”.

körzeti gyermekorvos

Egyesek szerint máris kitört az influenzajárvány, de Kosár Kinga dunaszerdahelyi gyermekorvos szerint a mostanában sűrűbben felbukkanó hosszan tartó köhögés és nátha még nem az.

A nagyon magas láz, levertség és ízületi fájdalmak, amelyek a náthaláz tipikus tünetei, ugyanis a legtöbb kis betegemnél nem jelentkeznek. Inkább az elnyúló száraz köhögés és a nátha a jellemző. Mindez a változékony időjárás és annak a számlájára is írható, hogy a gyermekek hosszú idő után – és ehhez elég akár csak a nyári szünet is – térnek vissza a közösségbe”

– mondta el portálunknak.

Arra a kérdésre, hogy mit tegyen a szülő, ha influenzára és/vagy covidra utaló tüneteket észlel gyermekén, azt válaszolta, a gyermeket mindképp tartsa otthon. Ajánlatos a gyermekorvossal konzultálni, szükség esetén elvinni hozzá a gyermeket. Az orvos dönti el, hogy elküldi-e a gyermeket covid tesztelésre.

Ha a tünetek arra utalnak, hogy esetleg koronavírus-fertőzésről lehet szó, vagy időközben kiderül, hogy a gyermek kapcsolatba került fertőzöttel, akkor indokolt a szűrés. A legtöbb esetben, főleg iskoláskorúaknál, csak utólag értesítenek arról, hogy valamelyik páciensemet tesztelték, és hogy annak milyen lett az eredménye. Pozitívra tesztelt betegeim az utóbbi időben szinte egytől egyig kisiskolások voltak”

– fűzi hozzá. Megerősítette azt is, hogy a covid szerencsére továbbra is enyhe lefolyású a gyermekek többségénél.

Ami az 5-11 éves kor közötti korosztály covid elleni oltását illeti, arról elmondta, egyelőre nincs iránta komolyabb érdeklődés a szülők részéről.

S hogy milyen jó tanácsot ad a szülőknek, ha influenzaszerű tüneteket tapasztalnak gyermekeiknél? A doktornő szerint a legfontosabb, hogy maradjanak higgadtak, és ugyanúgy járjanak el, mint amikor nincs koronavírus-járvány. Mert ilyenkor ősszel eleve sokkal gyakoribb például a megfázás és az óvodákban a beszoktatás idején a nátha.

A gyermeket otthon kell tartani és ha állapota rövid időn belül nem javul, akkor első körben a gyermekorvossal kell konzultálni, aki eldönti, milyen további lépésekre, vizsgálatra, esetleg tesztre van szükség. Nem kell pánikba esni, egynapos náthával, köhögéssel otthon is kezelni lehet a gyermeket. Mindig el szoktam mondani pácienseim szüleinek, hogy 48 óránál tovább tartó láz esetén mindképpen ajánlott orvoshoz vinni a csemetét. Természetesen úgy, hogy előtte csillapítjuk a lázát”

– tanácsolta Kosár Kinga.

Megosztás
Címkék