2020. szeptember 29., 15:20
Frissítve: 15:12

Kočner újra a bíróság előtt: a titkosszolgálat áll a Markíza-ügy mögött

Marian Kočnernek újra jelenése volt a szlovák bíróság előtt. Ezúttal a pozsonyi járási bíróságra idézték be, hogy a Markíza-váltókról és Sylvia Klaus-Volzová tervezett meggyilkolásáról kérdezzék. 

Fotó: TASR
Képünk illusztráció, egy korábbi tárgyalási napon készült.

A Kuciak-gyilkosság kapcsán hírhedté vált egykori nagyvállalkozó szerint az egész Markíza-ügy mögött a szlovák titkosszolgálat, a SIS igazgatóhelyettese, Jaroslav Svěchota áll.

Kočner szerint 1997 környékén a titkosszolgálatnak külön aktája volt róla és a televízió akkori igazgatójáról, Pavel Ruskóról, mivel, állítja az oligarcha, Peter Steinhübel szeretett volna belépni a média világába. 

Steinhübel "kiváló kapcsolatot" ápolt a SIS akkori igazgatóhelyettesével, Svěchotával, aki pedig, még mindig Kočner szerint, a Sýkora-klánnal és Mikuláš Černákkal is igen szorosan együttműködött. A Kuciak-gyilkosság ügyében nem jogerősen felmentett egykori nagyvállalkozó szerint elképzelhetetlen, hogy Steinhübel ne tudott volna arról, Rusko megrendelte Volzová meggyilkolását. 

A személyes véleményem, hogy az egész Markíza-ügyet Svěchota indította el, hogy ő, vagy az akkori kormány képviselői közül valaki irányíthassa a Markízát.

Egy másik tanú, Slavomír Surový szerint, Rusko találkozott Černákkal Besztercebányán, hogy arról beszéljenek, miként tegyék el láb alól Rusko üzlettársát, Sylvia Klaus-Volzovát. A tanú szerint a találkozó legfeljebb 30 percig tartott, amelyre Rusko ráadásul elmaszkírozva érkezett. Surovýról egyébként az a hír járja, Černákék "autóindítójaként" dolgozott, az ő feladata volt, hogy tesztelje, nincs-e bomba a maffiafőnök autóiban.

Miki (Černák - a szerk. megj.) ránk nevetett és azt mondta, ez a bolond Rusko meg akarta rendelni Volzová meggyilkolását. 

A tanú szerint Rusko húszmillió koronát adott volna a maffiózónak, hogy tegye el láb alól az üzlettársál, de az közölte, "ő ilyesmiket nem csinál", a vallomás alapján azért, mert nem ismerte Ruskót, "tuskónak" tartotta.

Volzová meggyilkolásának előkészítése kapcsán négy embert vádoltak meg. Pavol Ruskót, Mikuláš Černákot, a Sýkora-klán vezetőjét, Róbert Lališt és egyik "kollégáját" Miloš Kaštant.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.