2020. június 25., 12:30

Kočner előre megtervezte a Maldív-szigeteki találkozását Bugárral

Az Aktuality.sk portál szerint Bugár Maldív-szigeteki találkozója Kočnerrel, pár nappal Ján Kuciak meggyilkolása után mégsem volt annyira a véletlen műve. Kočner előtte erről többször egyeztetett Czucz István somorjai nagyvállalkozóval. Bugár persze elutasítja, hogy bármilyen hatást gyakorolhatott volna rá Kočner. „Senkinek sem hagytam, hogy belebeszélhessen a politikába, legyen az akár Világi, vagy bárki” - mondta a Híd volt elnöke.

Bugár Béla, Marián Kocner
Fotó: TASR

Miután Kočner és Bugár Maldív-szigeteki találkozója kitudódott, az első verziójuk szerint csupán köszöntötték egymást. Később már módosítottak – és elmondásuk szerint pár mondatot váltottak. Ma már egyre valószínűbb, hogy Marian Kočner előre eltervezte a reggeli találkozót Bugár Bélával.

Ebben pedig nagy szerepet játszott Czucz István, akit az Aktuality.sk a Most-Híd szürke eminenciásaként, a párt egyik anyagi támogatójaként írt le. A portál állítja, hogy Czucz Istvánnak, mint a Transpetrol (akkor még állami vállalat) vezérigazgatójának, a Gorilla-iratok alapján kulcsszerepe volt a vállalat privatizálásában, és megemlíti az ügylet kapcsán bizonyos jutalékok elosztását.

Czucz István a portál szerint a Whatsapp applikáción keresztül, több tucat üzenetben informálta Kočnert, mikor repül haza a Híd akkori elnöke.

Jelentéseket küldött a kormánykoalíció fenntartásáról, illetve különböző családi viszonyokról. Az üzenetváltásban tegezték egymást.

Kočner „véletlenje”

2018 márciusában, azaz pár nappal Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után találkozott Bugár Béla Kočnerrel az Indiai óceán egyik egzotikus szigetén, ahol a pártelnök a házassági évfordulóját ünnepelte.

„Köszöntöttük egymást“

 – mondta a Híd elnöke még márciusban a Topky.sk kérdésére. Hasonlóan Kočner is a véletlen találkozás verzióját támasztotta alá. Azóta a Theerma applikáción keresztüli kommunikáció felfejtése rámutatott arra, hogy ez mégsem volt annyira a véletlen műve. Egyik fél sem mondott igazat.

2019 augusztusában az Aktuality.sk megállapította, hogy nem csak egyszerű köszöntésról volt szó, mert az egyik Alena Zsuzsovának, 2018 március 9-én küldött üzenetben Kočner már azt írta:

„Jó reggelt. Bugár Bélával megreggeliztünk és ő elhúzott a barikádokra...“

Előtte való nap elküldött üzenetében Kočner azzal dicsekedett, hogy reggelizett Bugár Bélával, és délután még leül a politikussal, hogy elmondja neki, ő mit csinálna a helyében.

Pár órával később már azt írta Zsuzsovának, hogy Bugár neki azt mondta, ha sikerül a repülőjegyét áttennie, akkor már másnap hazarepül. Majd további két óra múlva jött a következő üzenet Kočnertől:

Túl vagyunk a tárgyaláson. Egy olyan ember, aki fel tudja fogni a dolgokat.“

Ugyanezen a napon – tehát március 8-án – Zsuzsová még érdeklődött, vajon Bugár az újságírógyilkosságról kérdezte-e Kočnert:

"És nem kérdezte meg, hogy nem te vagy-e a gyilkos? 😅"

Mire Kočner válaszolt.

"Nem. Valószínűleg fél."

Zsuzsová erre azt írta:" 😂 Vagy tudta, hogy ez ostoba kérdés lenne.

Az Aktuality.sk szerint a Kočner a Zsuzsová közötti találkozónak tehát március 8-án kellett lezajlania az sms-ek alapján.  Viszont a Kočner és Czucz közötti üzenetváltás alapján könnyen lehet, hogy a tapasztalt manipulátor, Kočner könnyen félrevezethetett mindenkit. Nem ez lett volna az első eset.

Bár március 8-án Zsuzsovának állította, hogy találkozott Bugárral, és a koalíció fennmarad, aznap Czuczcal a Whatsappon keresztül még csak a találkozóról egyeztetett, hogy például mikor érkezik Bugár repülője.

Bugár eddig csupán egy találkozó tényét ismerte el
Milyen alapon kiálthat rám egy ember, akivel életemben először találkoztam, akár véletlenül is? Marian Kočner a nyaralás alatt reggeli közben csatlakozott egyszer az asztalunkhoz. Váltottunk pár mondatot, majd röviden rákérdezett a jelenlegi otthoni helyzetre. Semmilyen délutáni ülésre nem került sor "

- mondta Bugár 2019 augusztusában a Denník N-nek, amivel kibővítette korábbi, 2018-as márciusi nyilatkozatát.

Az Aktuality szerint viszont tény, hogy Kočner Czuczon keresztül igyekezett újra találkozni Bugárral. Még március 8-án szerette volna megtudni a Whatsapp üzenetben a villa számát, ahol Czucz lakott, illetve információkat Bugár Maldív-szigeteki nyaralásáról. Majd közös kávézásról is egyeztettek az üzenetek szerint.

Maldív-szigetek után

Pár nap múlva Kočner már azt próbálta megállapítani, hogy mi lesz a kormánykoalícióval, és ki fogja elfoglalni a Kočner számára oly fontos igazságügyi miniszter posztját.

"Ki fogja helyettesíteni a dünnyögőt, GG? ”- kérdezte Kočner Czuczot 2018. március 14-én.

"Örülj, hogy így sikerült😊 Nem tudom“ - felelte Czucz.

Végül Lucia Žitňanská minisztert valóban Gál Gábor ügyvéd váltotta fel, aki előtte több mára jogilag is elítélt adócsalót képviselt. A minisztérium államtitkára, Monika Jankovská volt (Smer-SD jelölt), aki több száz üzenetet cserélt Kočnerrel és korrupció miatt őrizetbe vették őt.

Kočner nem titkolta az örömét, hogy megmarad a Smer, az SNS és a Most-Híd koalíciója.

Világos, hogy örülök. Mindannyian örülünk. Béla a KIRÁLY "

–  írta nem rejtegetve Bugár iránti csodálatát.

Két nap múlva Kočner Czuczcal egyeztette, hogy milyen válaszokat adjanak Bugárral a Maldív- szigeteki találkozóról.

"Tudd meg, hogy Béla mit ismert el. Pontosan tudnom kell, mit mondott nekik, hogy egyformát mondjunk!" - kérte Kočner Czuczot 2018. március 16-án. Czucz pedig azt válaszolta: „OK. Megyek megtudom.“

Még aznap Kočner elküldte Czucznak a sajtónak adott nyilatkozatát, melyben azt állította, hogy nem találkozott Bugár Bélával, mert az ő értelmezése szerint valakivel találkozni az annyit jelent, hogy előre leegyeztették a találkozást. Ezért ezt csak úgy minősíti, hogy véletlenül összefutott Bugár Bélával. Véletlenül meglátta Bugár Bélát a vendéglőben, és köszöntötte őt, mert ő a fiatalabb. Semmilyen más kontaktus nem volt közöttük.

„Szépen kifaroltam belőle“ – üzente később Kočner.

„Hisz nem hazudtál“ - válaszolta Czucz.

Még Világinak sem engedte, hogy beleszóljon a döntéseibe

Bugár állítja, hogy nem tudott Kočner a Maldív-szigeteki találkozót összehozó terveiről. A Kočner és Czucz közötti üzenetváltás annyira meglepte, hogy el sem akarja hinni, hiszen Czucz Istvánt régóta ismeri.

Bugár további információkat közölt a Kočnerrel folytatott reggeli találkozóról. Hangsúlyozta, még ha Kočner bemutatta is neki saját ötleteit, ezek semmilyen módon nem befolyásolták őt.

Talán akar valamit, de nekem saját fejem van. Ha akart is volna valamit, elküldtem volna valahova. Soha nem engedtem meg, hogy bárki belebeszéljen a politikába, legyen az Világi vagy bárki más

- mondta Bugár, aki három évtizedet töltött a politikában.

Míg Kočner beszélt, addig Bugár, a saját szavaival, semmit sem fedett fel neki.

Csak azt mondtam neki, amit tucatnyi más szlováknak is mondtam. Hogy nem tudom, mi fog történni, előfordulhat, hogy hamarabb kell hazatérnem a szabadságról"

- tette hozzá Bugár.

Czuczcal együtt állítólag megpróbálták távolodni Kočnertől, amit közvetett módon megerősít Kočner ismételt találkozásra való kísérlete. "Amikor rájöttünk, hogy Kočner ott van, ahol nekünk a vacsorát szolgálnák fel, Czucz úrral valahol máshol foglaltunk helyet " - mondta Bugár.

Az, hogy mennyi ideig tartott a találkozó, nem egyértelmű Kočner - Threemán vagy a Whatsappon keresztül - Czuczcal folytatott kommunikációból. De Bugár tagadta, hogy több mint tíz perc lett volna: "Nem volt több, de nem néztem az időt."

Czucz István nem válaszolt az Aktuality által feltett kérdésekre.

Bugár – Czucz páros

Czuczot már évek ezelőtt kapcsolatba hozták Bugárral. Amint azt a politikai nyilatkozatok is bizonyítják, "igazán hosszú ideje" ismerik egymást.

Czucz még annak idején az MKP jelöltjeként a Transpetrol olajszállító vezetőjévé vált, és jövedelmező helyzetben maradt még az orosz Yukos vállalatnak az állami vállalatba történő belépése után is.

A Gorilla állítólagos iratai szerint Czucznak kulcsszerepet kellett játszania a Transpetrol privatizációjában: "De az ügylet hajtóereje az MKP, amely osztja a jutalékot (Czucz), és a jutalék kétfelé megy Malchárek és az MKP között."

Az Aktuality szerint Czucz a Most-Híd finanszírozásában is megtalálható. 2010-ben Ján Genčík vállalkozó 300 000 eurót kölcsönzött a pártnak, de erre nem emlékezett. „Koronát? 300 ezer, számomra ez tényleg soknak tűnik "- mondta az Aktuality.sk-nak. A múltban Genčík a Czuczhoz köthető Dopravoprojekt és Trajekt társaságokban dolgozott. Genčík társasága több kapcsolatot létesített Czuczcal.

Gyanúsan drága nyaralás

Bugár Béla vagyona már régóta kérdéseket vet fel. Ez vonatkozik a Maldív-szigeteki szabadságára is. Bugár Facebookon közzétett videója szerint néhány nap alatt 15 000 eurót fizethetett - főleg magánrepülőgépért és a luxusszállásért. Ez a teljes évi jövedelmének több mint a fele, amelyet 2018-ban jelentett be a vagyonnyilatkozatában.

Bugárnak szintén jelentős pénzeszközei lehettek 2016-ban, amikor 400 000 eurót kölcsönzött a Most-Hídnak a választásokra az éves jelentés szerint.

A portál szerint Bugár részesedéssel rendelkezik a Parcus társaságban is, amely nagyszarvai kastélyt birtokolja, és vagyona négymillió euró. 2017-ig a politikus a részvények felét birtokolta, később részesedése csökkent.

Bugár vagyona egy részét, körülbelül félmillió eurót az R7-es alatt fekvő földterület eladásával kereste meg. További 76 ezret szerzett a gyorsfogalmi úthoz kiadott bérletnek köszönhetően. Mindkét ügyletre csak azután került sor, hogy megszerezte legértékesebb vagyonát - a nagyszarvai kastély felét.

"Hiteleket vettem" - válaszolta általában, amikor a kastély felére fordított pénz eredetét kérdezték.

2018-ban a szlovák belpolitikában földrengésszerű folyamatokat indított el a Kuciak-gyilkosság. A kormánykoalíción belül a mérleg nyelvét a Most-Híd képezte, amely meglepetésre megelégedett Robert Fico leváltásával. Bár abszurd feltételezésnek tartja az Aktuality is, hogy Kočner bármi módon befolyásolhatta a Most-Híd döntését, azt azonban a portál nem vitatja, hogy a találkozóval Bugár átlépett egy vonalat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások