2020. november 3., 14:17

Kizárták a parlamenti tárgyalásról az ĽSNS képviselőit - Összefoglaló

A szlovák parlament keddi ülésén egy perces csenddel fejezte ki szolidaritását az Ausztriai és Franciaországi iránt ahol súlyos terrorcselekmények történtek. Az ülést Grendel Gábor (OĽANO) nyitotta meg, akit parlamenti alelnökeként ideiglenesen megbíztak a parlament vezetésével.

Fotó: TASR
Kizárták a tárgyalásról az ĽSNS képviselőit

Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament másik alelnöke kizárta az ĽSNS képviselőit, mivel nem voltak hajlandóak negatív Covid teszt felmutatására. Többszöri felszólításra Marian Kotleba azt mondta, hogy nincs kinek bemutatnia (a bejáratnál álló őröknek kellet volna felmutatniuk) az adatvédelmi hivatal álláspontjával védekezett, amely szerint nem kötelezhető senki sem igazolás bemutatására az egészségi állapotáról.  Šeliga a tárgyalóteremből kizárta Marian Kotlebát, Marek Kotlebát, Ondrej Ďuricát, Martin Beluskyt, Miroslav Suját, Stanislav Mizíket, Milan Mazurekot, Eduard Kočišt, Jozef Šimkát, Miroslav Urbant, Peter Krupát,  Rastislav Schlosárt.

A képviselőket akár 1 650 eurós büntetés is fenyegeti.

Bővül a Sportalap támogatását kérvényezők köre

A sport támogatását szolgáló alapba ezentúl a megyei önkormányzatok is pályázhatnak, elsősorban a sport infrastrukturális fejlesztéseinél. Hasonló jogköröket kapnak a megyék, mint amit eddig az önkormányzatok élvezhettek. A módosítás meghatározta azok körét, akik a koronavírus hatásainak mérséklése céljából fordulhatnak az alaphoz támogatásért.

A kommunizmus ellen küzdő veteránok támogatása

A kommunizmus ellen küzdő veteránok, illetve családtagjaik jogosultak lesznek egyszeri szimbolikus 1989 eurós támogatásra. A javaslatot második olvasatba jutatták a képviselők. Növekedne a nyugdíj kiegészítésük is az eddigi öt euróról 10 euróra. A törvény vonatkozna azokra a papokra és szerzetesekre, akik internálva voltak. A javaslat 2500 ember érint.

A gyermek és családvédő központok takarékszámlát nyitnak a gondozottaknak

A parlament jóváhagyta azt a javaslatot, amely szerint a gondozásra elhelyezett gyermekek számára a központok takarékoskodhatnak.  Ezzel meg szeretnék könnyíteni a gondozottak későbbi önállósodását. Takarékoskodni a központok a szülők által fizetett tartásdíjból, árvasági juttatásból tudnak.

Aki a munkahelyen fertőződik meg jogosult lesz a baleseti juttatásra

Azok a munkavállalók, akik bizonyítottan a munkahelyen fertőződtek meg, jogosultak lesznek a munkahelyi baleset utáni járadékra. Itt zömmel a kórházak és szociális gondozói szolgálat munkatársaival számolnak. A baleset utáni járadék az alkalmazott napi fizetési alapjának 25%-a. Ezzel csökkentenék a jövedelem kiesést, amit a fertőzés miatt kellene elszenvedni.

Nehezítik a nemesfém behozatalt a rizikós területekről

A cin, tantál, wolfram illetve arany behozatala a konfliktusokkal terhelt területekről nehezebb lesz, mivel jövőre bizonyítani kell a származását az árunak. A törvényszegőket akár 30 ezer euróra is büntethetik. A javaslat összhangban van az EU előírásaival.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.