2021. április 22., 17:13

Kiutasítunk három orosz diplomatát Szlovákiából

Szlovákia biztonságának megőrzése a kormány egyik legfontosabb feladata. Ezért is fogadott el a kormány új biztonsági stratégiát - kezdte Eduard Heger kormányfő a bejelentését.

Fotó: Tasr

Heger bejelentésében elmondta, hogy a biztonság megőrzése érdekében, folyamatosan értékelik többek között a külföldi diplomáciai testületek tevékenysége jelentette kockázatokat, hogy a képviseletek a szlovák törvények és a nemzetközi megállapodások alapján tevékenykedjenek.

Szlovákia, mint szuverén ország megteremti a feltételeket a diplomáciai képviseletek működéséhez, de nem tolerálhatja, ha a külföldi képviselet nem tartja be a megegyezett elveket.

A geopolitikai helyzettel kapcsolatban és a csehországi helyzettel összefüggésben, a helyzetet értékelték a titkosszolgálatokkal.

Ezek után jelentette be Heger , hogy

három orosz diplomatának be kell fejeznie a tevékenységét Szlovákiában, és el kell hagynia az országot 7 napon belül.

Heger elmondta, hogy

A Szlovák Köztársaság megerősíti, hogy továbbra is érdeke az Orosz Föderációval fenntartott kapcsolatok építése, amely a kölcsönös tiszteleten alapul. Ugyanakkor elvárjuk, hogy ehhez az orosz misszió diplomáciájának képviselői is hozzájáruljanak , azzal, hogy tiszteletben tartják a vonatkozó nemzetközi egyezményeken alapuló magatartási elveket.

A bejelentésen részt vett Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter, és  Ivan Korčok (SaS jelölt) külügyminiszter. 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.